lørdag 15. mai 2010

Rapport fra Bangkok (4)

BANGKOK (kl 13.40 norsk tid lørdag)
Hæren vil nå rykke inn i Ratchaprasong dersom aksjonen og volden fortsetter,"vi planlegger nøye for å unngå massive tap".

UDD ber sympatisører om å samles på tre punkter langt fra Ratchaprasong, for å bryte gjennom politisperringene slik at de kan komme inn i det UDD-kontrollerte område og forsterke.

På tv sier nå sikkerhetsstyrkene at de "bare" bruker M16 og SK-rifler, ikke krigsvåpen, de bruker både skarpt skyts og gummikuler, og troppene har fått beskjed om å skyte lavt mot rødskjortene, eller i luften, avhengig av situasjonen.

(kl.09.58 lørdag morgen, norsk tid):
UDD ber hæren iverksette våpenhvile og regjeringen om å revidere planene om å stoppe protestbevegelsens virksomhet i Bangkok sentrum. Fra scenen i Ratchaprasong har en UDD-leder vist frem et bilde av en kvinnelig sivil rødskjorte-tilhenger som er drept av skudd fra hæren. "Nå må troppene trekkes til bake for å unngå flere tap. Deretter kan vi snakke om de politiske kravene". Lederen sier at de ikke har hørt noe mer fra myndighetene, og at fortsatte forhandlinger er usannsynlige så langt som situasjonen nå er kommet. "Vi vil fortsette kampen for demokrati".

(o8.34 lørdag, norsk tid)
Bangkok våknet til en ny dag med høye temperaturer (termometret på den katolske skolen viste +38 da jeg passerte for en time siden), og hendelser og uttalelser fra de tidlige morgentimer - jeg refererer nedenfor - antyder at temperaturen mellom UDD og regjeringen i alle fall ikke er synkende.

Fremdeles er det slik at i områdene utenfor det ca. tre kvkm store sentrumsområdet som UDD kontrollerer, merkes lite eller ingenting av det som skjer. Ingen ekstra politistyrker, mindre trafikk skyldes at det er lørdag. Handelen går, Men jeg merker at særlig i de mindre butikkene i sidegatene er det flere tv-apparater enn fredag, jeg hører flere radioer stå på enn i går, og jeg syens også atg det er flere som leser aviser.

Mer enn tre-fire timer er det vanskelig å holde seg utendørs. Fra "The Veranda" på Mandarin Oriental ser vi små og store elvebåter kjøre opp- og nedover som vanlig, men de typiske turistbåtene er mye tommere enn vanlig på disse tider, sier kelneren, som også har fått mye mindre å gjøre.
I dag har jeg sett et par mindre marinebåter patruljere, de er utstyrt med lettere skyts ser det ut til.

Om 12 timer går Thai-flyet til Oslo, inntil da prøver jeg å følge utviklingen.

Oppdatert nyhetsblogg fra i natt,
Siste tall for fredagens sammenstøt: 16 døde, 157 skadet.

"Vi vil fortsette å kjempe til statsministeren oppløser underhuset og trekker seg. Situasjonen er nå lik en borgerkrig, og den vil bli mer voldelig dersom troppene fortsettert å omringe vår leir og hindre sympatisører fra å komme inn", sa UDD-leder Jatuporn Prompan i morges. "Det blir ingen flere samtaler mellom oss og regjeringen".

UDD ber journalister å vende tilbake til de rødes leir, "de vil være trygge innenfor grensene".

"Regjeringsstyrkene fortsetter sine operasjoner for å gjenerobre det sentrumsområdet nå UDD kontrollerer. Journalister og andre advares mot å dar til områpder der det er fare for sammenstøt", sier en talsmann. Han mener det var 6000 innenfor grensene i natt, "det er et lavt tall". UDD bruker nå internett til oppfordringr om å komme til Bangkok og delta i demonstrasjonen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at han er bekymret over utviklingen, og ber innstendig partene til å gjenoppta samtalene og hindre et blodbad.

Mye røyk lørdag morgen, troppene blokkerte biler som skulle levere mat til de rødes område, mens de svarte med å ødelegge en av politiets kontrollpunkter og satte fyr på to telefonbokser. De protesterende ødela gatelys, overvåkningssystemer og skulpturer som mottrekk mot troppenes forsøk på å hindre UDD-sympatisører fra å komme inn i kjerneområdet.

Sky Train er stadig stengt.
For vel to timer siden ble to M79-granater avfyrt nær et stort boksestadion, en soldat ble såret, det er ukjent hvem som skjøt.

Rødskjortene okkuperte i de tidlige morgentimene veikrysset Din Daeng ved å lage en blokade av bildekk, piggtråd og spiss bambus. Dette tvang alle kjøretøy til å snu. Hæren forbyr nå alle transportmidler å nærme seg det sentrale rødskjorteområdet i Ratchaprarop.

Et ukjent antall mennesker er såret i et sammenstøt nær Seiersmonumentet.

Flere utenlandske investorer har solgt aksjer og kjøpt dollar. Sentralbanken vil foreløpig ikke gripe inn mot en svakt fallende bath.

Rødskjortene beskylder nå regjeringen for å betale hvert militærkompani(maks. 150 mann) 100.000 bath (20-25.000 norske kroner) daglig. "Regjeringen ønsker at soldatene skal hate oss, og det er satt opp belønninger for å friste dem og få dem til å se på oss som terrorister, sier en talsmann for UDD (rødskjortene. Og han la til: "Når 15 av våre brødre og 159 ble skadet, mens ingen soldater ble drept, forteller dette at vi, folket, ikke har våpen å kjempe med".

(17.05 norsk tid fredag 14.mai):
I løpet av dagen er 5 døde og 45 skadet i sammenstøt mellom regjeringsstyrker og rødskjortene. Myndighetene hevder nå at minst 500 "terrorister" har blandet seg med de røde. "”Soldatene har brukt M16 som siste utvei når det er åpnet ild mot dem, men de sikter lavt for å unngå å drepe noen”.

Myndighetene regner med stor fare for økte sammenstøt fremover etter hvert som hæren øker sine sikkerhetstiltak rundt protestant-området. Det som har skjedd i dag, rimer lite med de forsikringer som hærsjefen ga i morges: "Sikkerhetsstyrkene vil ikke prøve å fjerne rødskjortene i dag" Hærsjefen ba der styrkene ta vare på egne liv og ikke skade folket.

Et av dødsfallene skjedde i et sammenstøt utenfor en bensinstasjon, der en rødskjorte ble skutt i ryggen.
I en annen situasjon ble det skutt fra soldater som voktet et stort veikryss, etter at rødskjorene hadde rullet brennende dekk mot dem.

Stemningen i Bangkok sentrum har vært kritisk siden i går. To journalister er skutt i foten, journalistene bærer nå skuddsikre vester og hjelmer. En av rødskjortenes symbolfigurer ligger i koma etter at han ble skutt – regjeringen nekter delaktighet i hendelsen.

Hæren har skutt med gummikuler og brukt tåregass, regjeringen prøver å avskjære nye rødskjorter for å slutte seg til de som allerede har forskanset seg i et par kvadratkilometer stort sentralt område, Rajprasong. Vannforsyninger og søppelcontainere slippes ikke lenger inn. Sky Train, som bringer de sentrale områdene sammen, har akkurat stanset helt, etter at man tidligere i dag hadde redusert drift utenfor urolighetene.

-Det er regjeringens skyld at det ble uro i går og i dag, sier tidligere statsminister Taksin fra sin posisjon i utlandet.Han ber regjeringen om å snakke med rødskjortene for å få en fredelig løsning på den politisk konflikt og finne veier til forsoning. ”Våpen må legges bort og unntakstilstanden oppheves. Det er stadig en vei ut, men da må statsmininisteren gjøre de rette valg mellom fred og maktbruk, mellom hans politiske posisjon og livene til uskyldige thailendere. Han har pleid å si at folket må komme først, nå må han etterleve det”.

Men om meldingene fra sentrum viser en kritisk situasjon, er det likevel slik at i områdene rundt i byen for øvrig går hverdagen og handelen rolig. Jeg har vandret noen timer i et området med sentrum i Shangri La og Oriental Mandarin, og ingen synes opptatt av det som skjer et par kilometer borte.

I kveld ble jeg bedt av Dagsrevyen om å være med i en direktesending. Men det viset seg at den måtte skje i en bygning som ligger innenfor det avsperrede område, og det er bare mulig å komme inn med motorsykkel. Da så.

De reaksjonene jeg møter, er at beleiringen skaper store problemer for turistbransjen. 1200 restauranter og spesialforretninger har måttet lukke, i hotellene blir det tynnere og tynnere med lys fra rommene. Sjefen for Nasjonalbanken sier at det kan bli en svært vanskjelige økonomisk situasjon dersom dette fortsetter.

I går var jeg i Myanmar (Burma) men onsdag besøkte jeg rødskjorte-campen i Rajprasong. Da var stemningen god, avventende men like fullt i beredskap. ”Vi stoler ikke på regjeringen” , sa en av dem, som villig lot seg fotografere. ”Dette er på mange måter en klassekamp, vi er fredelige og vil bare ha demokrati og rettferdighet”.

Han sto ved en barrikade av bildekk og piggtråd som kontrollerte inngangen i campen. Vi gikk derfra og forbi en coffeshop, i går sto det i Bangkok Post at den ble lukket kr. 15.23 (lokal tid) fordi myndighetene mente det var for farlig at den holdt åpen. Det var 15 minutter etter at vi gikk forbi.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar