lørdag 31. august 2013

Pirkokrati. First House svekkes? Jens styrkes. Journalistenes "ønskeregjering".

VG: Ap 27,5 (-7,9) SV 3,9 (-2,3) Sp 5,3 (-0,9) R 1,6 (+0,3) Andre 5,6  H 28,9 (+11,6)  Frp 14,6 (-8,3) KrF 5,5 (-) V 7.1 (+3,2)  Rødgrønt 64 (R 1)  MDG 1 Opposisjon 104
NRK: Ap 27,9 (-7,5) SV 3,8 (-2,4) Sp 5,0 (-1,2) R 1,3 (-)  Andre 4,5 H25,7 (+8,5) Frp 20,6 (-2,3) KrF 5,6 (+0,1) V 5,7 (+1,8) Rødgrønt 62  MDG 1 Opposisjon 106

DAGBLADET: Ap 28,5 (-6,9) SV 5,4 (-0,8) Sp 4,3 (-1,9) R 1,7 (+0,5) MDG 2, 9  H 28,7 (+11,5) Frp 15,1 (-7,7) KrF 5,9 (+0,4) V 6,3 (+2,4) Mandater Rødgrønt 68 (R 1)  MDG 1 Opposisjon 100
TELEMARK: Ap 30,4 (-11,3) SV 4,8 (-0,5) Sp 3,7 (-1,8) R 1,1 (-0,1) MGD 3,2 H 23,1 (+9,9) Frp 18,9 (-4,1) KrF 9,0 (+2,4) V 4,5 (+2,0)  Mandater Ap 2 (-1) Frp 1 (-) H 2 (+1) KrF 0 (1)
OPPLAND; Ap 33,9 (-11,9)  SV 3,2 (-1,9) Sp 15,3 (+2,9)  R 0,7 (+0,1) MGD 1,9 H 21,2 (+10,9) Frp 15,8 (-1,7) KrF 2,6 (-0,5) V 3,6 (+0,6) Mandater Ap 2 (3) SV 0 (-1) Sp 1 (-) H 2 (+1) Frp 1 (-)
NORDLAND: Ap 30,8 (-8,5) SV 6,2 (-1,5) Sp 7,3 (-1,0) R 3,3 (+1,9) MDG 2,3 H 22,0 (+10,5) Frp 17,1 (-7,2) KrF 4,9 (+1,2) V 3,6 (+1,3) Mandater Ap 3 (-1) SV 0 (-1) Sp 1 (-) H 2 (+1) Frp 2 (-1)
TROMS: Ap 29,9 (-6,8) SV 7,4 (-0,1) Sp 4,8 (-3,5)  R 3,1 (+1,6) MDG 4,3  H 21,2 (+8,3) Frp 19,3 (-5,9) KrF 4,2 (+0,6) V 3,8n (+1,2) Mandater Ap 2 (-1) Sp 0 (-1) H 2 (+1) Frp 1 (-1)
FINNMARK: Ap 34,5 (-10,9) SV 6,7 (-1,4) Sp Sp 4,3 (-0,1) R 3,0 (+2,2) MDG 4,1 H 22,9 (+12,2) Frp 13,9 (-8,4) KrF 3,4 (+0,6) V 3,9 (+1,6) Mandater AP 2 (-1) H 1 (-) Frp 1 (-)
Den som i dag uttaler seg skråsikkert om valgresultatet, risikerer å bli innhentet av begivenhetenes gang. Når professor Anders Todal Jenssen ved NTNU sier til Adresseavisen i dag at regjeringsspørsmålet er «avgjort», vil undertegnede mene at det er kategorisk og unyansert – og med hvilken vitenskapelig metode er det mulig å avgi så sikre spådommer om tallene som vil rulle over skjermene om ti dager?
Johan Gjertsen, pollofpolls.no
 Spenningen knytter seg nå til om Arbeiderpartiets valgkampmaskin greier å få den mobiliseringen de har bedt om. Men tallene viser at det blir mer og mer usannsynlig at de rødgrønne beholder makten.
Magnus Takvam, politisk kommentator, NRK
Statsminister-popularitet
41,1 prosent sier de ønsker Jens Stoltenberg (Ap) og 39,9 prosent ønsker Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) har 6 prosent av velgerne bak seg, og 13 prosent har oppgitt at de er usikre på hvem de ønsker som Norges neste statsminister.
Norstat-måling for NRK
Jens Stoltenberg styrkar posisjonen med 4,4 prosentpoeng frå juli til august, Solberg er fyrstevalet til flest, men går tilbake med 5,7 prosentpoeng i popularitet. Medan Høgre-leiaren låg 11,8 prosentpoeng føre Ap-leiaren i oppslutning i juli, er avstanden redusert til 1,7 i august. 
Sentio-måling for Nationen
For første gang siden mai 2012 er det flere som foretrekker Jens Stoltenberg som statsminister, 44 pst, mens 40 pst vil ha Erna Solberg.
Respons Analyse-måling for Aftenposten

«Ønskeregjering»
Stortingsjournalistenes «ønskeregjering» kan bli født: En mindretallsregjering av Høyre og Frp med KrF og Venstre som støttepartier i Stortinget. Antatt levetid for en slik regjering er et par år. Den dagen Høyre/Frp-regjeringen ryker, er Ap klar til å ta over. Vi er tilbake til det normale her i landet med mindretallsregjering av Ap. Det rødgrønne eventyret er over.
Arne Strand, Dagsavisen

Dagens sterkeste
«MGD-velgerne er idealistiske. Ordet naivt er relativt nærliggende. Det vil være mindre sexy å gjøre kompromisser i regjering enn å stå på torget og vifte med grønt. Det var velgerne som valgte Adolf Hitler i sin tid. De er ikke alltid kloke»
Frank Aarebrot, valgforsker og Ap-medlem, til Dagens Næringsliv

Medias påståtte påvirkningskraft
Faktum er at nesten syv av ti norske journalister gir sin stemme til venstresiden, ifølge forrige utgave av Medieundersøkelsen. Knapt noen stemmer Frp og KrF. Og til tross for mangfoldige millioner som brukes på å opprettholde en «differensiert dagspresse», er ikke ett eneste presseorgan ideologisk på linje med Frp. Det er også bare å erkjenne at media ikke alltid bidrar positivt til eget rykte. Både NRK og TV2 tabbet seg nylig kraftig ut med tendensiøs tolking av statistikk og meningsmålinger. Slikt kan selvfølgelig leses som et utfall av svakt journalistisk håndverk - eller som en kalkulert strategi for å vippe valgresultatet mot egen politiske preferanse.                                                              Men til tross for all verdens konspirasjonsteorier, forbannet løgn og statistikk, taler dagens politiske virkelighet sitt tydelige språk: Hvis medias påståtte påvirkningskraft hadde vært så enorm, er det vanskelig å forklare at SV lefler med sperregrensen, Høyre ligger an til valgseier og at Frp ble landets nest største parti ved forrige stortingsvalg.
Eirin Eikefjord, Bergens Tidende
 Demokratisk PR-problem
PR-bransjens fremvekst er et demokratisk problem. Dette er en ukultur. Men hovedansvaret ligger hos de politiske lederne. Hadde Jens sagt hva han ville med Norge, hadde handlingsrommet hos firmaene blitt mindre.Jeg har lite til overs for at First House fylles opp av tidligere politikere. Det som er ille er at personene som tjener grovt i disse byråene har hatt sin tillit i partier. Det er det de selger.
Per Olaf Lundteigen, stortingsrepr. Sp

Jeg synes det er mange i  rådgivningsbransjen generelt som kjekker seg og skryter på seg både kontakt, innsikt og påvirkning mye mer enn realiteten er. First House og flere andre underkommuniserer i hvert fall ikke det. Det er en fullt lovlig bransje, den vokser, og de er flinke. Men mange er flinke til å selge seg selv, og det er vel en del av gamet i denne bransjen.
Raymond Johansen, partisekretær, Ap

For fire år siden var Jan-Erik Larsen (50) hovedrådgiver for statsminister Jens Stoltenberg. Nå er han valgkommentator for TV 2, og det nære vennskapet til Jens satt «på vent». -Jeg orienterte ham og sa at vi   ikke kunne ha kontakt igjen før tidligst etter valget.
VG
Det vi tilbyr våre kunder er medarbeidernes unike erfaring og kompetanse, bygget opp gjennom flere år i fremskutte posisjoner innen politikk, næringsliv og medier. Det er mediene og andre som i fire år har påstått at vi selger nettverk.
Per Høiby, adm.dir. First House
 First House har mye av kontaktnettet sitt mot den sittende regjeringen. Amerikanske undersøkelser har vist at inntekter til rådgivere som har tilknytning til en regjering eller et parti som har vært i posisjon, opplever inntektsfall på om lag 30 prosent ved et regjeringsskifte.  Dette betyr at markedsverdien på rådgivere med bakgrunn fra Høyre, Venstre og Frp vil stige dersom vi får et regjeringsskifte,
Hans Geelmuyden, seniorpartner
Styrke førstelinjetjenesten i Nav
Det er behov for å snu «Nav-pyramiden». Det første som må gjøres i Nav er å styrke førstelinjetjenesten slik at den får reell myndighet til å avgjøre saker. Ved å gi dem som jobber i førstelinjetenesten myndighet til selv å ta beslutninger, kan man spare frustrasjoner både hos publikum og dem som jobber i Nav,   Det må åpnes for «mer bruk av sunt folkevett» - flere individuelle tilpasninger.  Nav-brukere også må få rett til å snakke direkte med saksbehandleren som sitter med beslutningsmyndighet. Det er en menneskerett å kunne se vedkommende i hvitøyet som bokstavelig talt sitter med skjebnen din i sine hender,  
Terje Breivik, nestleder i Venstre.  

Miljøpåvirkning
Hovedproblemet er at vi har en statsminister som ikke bryr seg om miljø. Det må lønne seg å ta de grønne valgene. Erna har presset SV til å bli mer miljøvennlig på flere områder.
Ingolf  Ropstad, stortingsrepr. KrF
Jeg ønsker Ropstad lykke til for å få til en mer offensiv miljøpolitikk med Siv og Erna i regjering. Jeg anser det like sannsynlig som min sjanse til å få Jens og Liv Signe til å avskaffe kongehuset.
Audun Lysbakken, leder SV
Vi vil gjøre det mulig å investere i grønne tiltak og stimulere industrien. Vi har en mer offensiv klimapolitikk. Det tålte ikke Ap og SV. Derfor ble vi kastet ut av forhandlingene om et klimaforlik på Stortinget.
Ketil Solvik-Olsen, stortingsrepr. Frp
-Rett før sommeren la Høyre, Venstre og KrF fram en rekke konkrete forslag som skulle forsterke klimaforliket i Stortinget. Frp stemte for åtte av dem - regjeringspartiene stemte for null. Vi er mye mer konkrete enn den rødgrønne, vi har en rekke forslag som samtlige borgerlige partier har stemt for, som regjeringen har stemt mot-
Nikolai Astrup, miljøpolitisk talsmann, H
Under de rødgrønnes regjeringsbord sitter statsråder som er blitt så petrobedøvet at de ikke klarer å skille kunnskapsbasert klimadebatt fra det de oppfatter som angrep på norske interesser. For de som sitter på toppen, er det lett å overse hvor utrolig vanskelig det overhodet er å starte grønne vekstbedrifter med basis i Norge. Jens Stoltenberg skal ha honnør for å ha satt klimasaken på dagsorden, men det virker som man er gått tom for ideer. private utfoldelseskraft løs på det som Christine Lagarde, tidligere konservativ finansminister og nå sjef for Det internasjonale pengefondet, kaller «by far the greatest economic challenge of the 21st century». Til det trenger vi tusener av grønne innovatører og kapitalister, og langt færre oljerentenister. Og minst av alt mistenkeliggjøring av de som har mot og tålmodighet til å gå foran.
Terje Osmundsen Energi og klima

Spennende SV-uke
SV-leder Audun Lysbakken er den politikeren den neste uken blir både viktigst og mest nervepirrende for.  Lysbakkens innsats i debattene kan avgjøre om SV får ett eller syv mandater på Stortinget.  I debatten på NHH viste Lysbakken tegn til både friskhet og kampvilje, som da han spøkte med at han ikke vet så mye om hva som er innovativt innen undertøy. Men sammen med de andre ultraprofesjonelle topp-politikere, holdt også han debatten innenfor ganske tekkelige rammer. Forståelig, når så mye står på spill. Men det hadde vært deilig å se en partileder – aller helst Jens eller Erna – ute av kontroll før vi går til urnene. Om så bare én eneste gang.
Frøy Gudbrandsen, Bergens Tidende
En valgkamp handler om tre ting som alle lar seg måle av instituttene:
·        Hente velger ned fra gjerdet.
·        Øke lojaliteten blant egne velgere.
·        Øke oppslutning.
Det er dét som har vært SVs jobb disse tre ukene, tallene viser at de har bommet på alle tre.oppgaver.Partiets oppslutning går ned, nedgangen er signifikant – altså større enn feilmarginene på Norstat-målingene. Også på snittet av samtlige publiserte nasjonale målinger ligger SV dårligere an så langt denne uken, enn i den første uken i august.
Lars Nehru Sand, NRK
Handlingsregelen
Fremskrittspartiet har i alle år ønsket handlingsregelen vekk. Nå har Erna Solberg gitt dem håp om vinne fram.  Når politikerne fristes til å imøtekomme alle gode ønsker, skal de kunne vise til en overordnet autoritet som sier: Hit og ikke lenger.
Det er selvsagt mulig å utforme en annen handlingsregel. Kollega Frank Rossavik skriver i Morgenbladet at om Siv Jensen gir embetsmennene i Finasdepartementet beskjed om å utforme en ny regel, så vil de gjøre det. Det er ikke engang sikkert den blir dårligere. Det er gode argumenter for at streken bør gå ved 3 prosent i stedet for 4, men forslag om det ble raskt skutt ned tidligere i år.
Begynner man først å tukle med hvor streken går, så kan det tukles mer, og plutselig eksisterer det ikke noen grense lenger – annet enn i politikernes ansvarlighet.
Erling Rimehaug, Vårt Land ( i TV2-kommentar)
«Her skulle du ha vøri, Jens»
Statsminister Jens Stoltenberg kom, snakket til pressen og forsvant. Han hadde tre statsråder og gammelt nytt med seg. Jeg ser ikke bort fra at stortinngsrepr. Eirin Sundt  slapp noen gloser som ikke egner seg på trykk i Aftenbladet da det ble kjent at det lenge etterlengtede statsministerbesøket kokte ned til en times pressekonferanse. Den siste uken har det nærmest vært en "venter-på-far"-stemning i det lokale partihovedkvarteret på Breitorget i Stavanger. øndag er det valgmøte i Imi-kirken. Arrangøren regner med at det kommer tusen eller flere tilhørere når den engasjerte menigheten setter verdispørsmål generelt og asylpolitikk spesielt på dagsorden. Bedre lyttepost for politikere som vil forstå motkulturene og Vestlandets sosiologi er vanskelig å finne.Her skulle du ha vøri, Jens.
Torunn Egge Roux i Stavanger Aftenblad
Dette er den siste uka du ser at noen fremtidige fylkesmenn reiser rundt blant folk de egentlig aldri har hørt om og uttaler seg begeistret om samfunnsoppgaver de ikke visste eksisterte. Dette er den nest siste uka da enkle mennesker med nyføna hår blir lovet evig liv og gratis begravelse, og det er egentlig ikke meningen at noen skal huske det som blir sagt i disse to ukene. Man skal ikke glemme det heller. Men det skal gjemmes i barmhjertighetens navn, på samme måten som det er urettferdig å komme trekkende med løfter om daglig oppvask fra den gang en mann var i ferd med kanskje å bli bukseforlova. Vi er i de useriøse ukene, og vi bryr oss på samme måte som når Aserbadsjan lanserer årets Grand Prix-deltaker i forsølva brynjebikini og et løvehode stikkende ut av navlen. Og røyk. Vi har mista evnen til å undre oss.
Arild Abrahamsen, journalist

De som sliter mest – og litt
Kommuner fortviler etter at Husbanken varsler om innstramminger i startlånsordningen for unge. Regjeringen sier de heller vil prioritere de som sliter aller mest enn de som sliter litt. En husstand med 2 barn, en samlet bruttoinntekt på rundt 800 000,-, med SIFOs ordinære satser til livsopphold, vil måtte regne med sparing i 7-9 år for å kunne ha nok egenkapital til å erverve en eid nøktern bolig.
Dag Inge Ulstein, KrF, byråd i Bergen 
 -Har dere tatt for hardt i innstrammingen overfor unge?- Hvis jeg er litt ærlig på det, vil jeg nok si at det heller handler om at de unge nyetablererne kanskje er en sterkere pressgruppe enn de virkelig vanskeligstilte.
Anne Beathe Tvinnereim Sp, statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, til E24.

KrF kan ikke drikke te

Bygget opp De Kristne – gjør comeback i KrF. Han jobbet fram konkurrenten da bekjennelseskravet falt. Nå går Bjarne Bjelland tilbake til KrF. Fremover vil han drive valgkamp for sitt gamle parti, som han representerte i mange år i Stavanger bystyre. -Den kristne gruppen i Norge bør samle seg om ett parti. Vi kan ikke drive å slåss innbyrdes. Derfor går jeg tilbake, sier Bjelland.  Perioden i De Kristne var en nyttig erfaring, men etter å ha vært med på å bygge en konkurrent, ser jeg at det ikke nytter med et slikt minoritetsparti  Jeg vil jobbe for en skjerpet kriminalpolitikk. Her kan ikke KrF lenger «drikke te» og «sitte på tribunen», sier den tidligere politimannen Bjelland.

Vårt Land
Regjeringen og deler av opposisjonen svikter
Etterretningsbataljonens interesse for og kartlegging av norske journalister som bedrev kritisk journalistikk om forsvarets etterretningsvirksomhet — ser vi at det slett ikke kan eller bør betraktes som noen bagatell. At slik ulovlig registrering overhodet har funnet sted i det større scenariet som nå er i ferd med å åpenbares, har i seg selv en betydelig «chilling effect» på den frie journalistikken og dens forutsetninger i et demokrati. Hvilke kilder vil ha noe å gjøre med en journalist som kan være gjenstand for den globale etterretningsindustriens elektroniske lytteposter.      
Det er derfor mer enn betimelig når Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, under henvisning til respekten for pressefriheten, som er beskyttet i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, i et brev til den britiske regjeringen reagerer på de siste ukers hendelser.
Og det er tilsvarende uakseptabelt at vår egen regjering — og store deler av opposisjonen — nærmest ikke har ymtet et kritisk ord om utviklingen, som Norge selv er en del av: En ny kald krig — mot informasjons- og pressefriheten.
Jon Wessel-Aas, advokat
Pirkokrati
Det er mulig å påvirke våre ønsker, vår frykt, og kanskje også det vi kaller verdier. Men det er lite som tyder på at det gjøres gjennom fakta. Det betyr ikke at politikere bør få si hva de vil. Men dersom faktasjekken betyr at mer av oppmerksomheten rettes mot detaljene i faktaopplysninger, vil mindre av oppmerksomheten brukes på fortellingene som forandrer vårt syn på verden. Det kan gjøre debatten mindre relevant for folk flest.
Sigve Indregard i Morgenbladet
Sp avventer 
Det er flere enn meg som har merket seg at Sp i sterkere grad sender signaler om hva som kan skje om den rødgrønne regjeringen faller. Da vil det ikke være snakk om uker eller dager. Nei, da vil det bare handle om timer før Sp føler seg fri til å spille en ny rolle i Stortinget. Det kan skape ny dynamikk.
Hans Olav Syvertsen, KrFs parlamentariske leder
Dersom en ny borgerlig regjering knytter de borgerlige partiene tett sammen, er sentrum like dødt som i dag. Men dersom det blir en mindretallsregjering og KrF og Venstre ikke deltar i den, kan det bli fristende for de to å finne tilbake til sin gamle sentrumsrolle. Der de forhandler og samarbeider både til høyre og venstre, alt etter hvor det er mest gjennomslag å hente. Det er denne muligheten Senterpartiet ser. Og forbereder seg på å utnytte.
Ingrid Skjøtskift, Adresseavisen
Færre stipend?
1094 kunstnere må se langt etter stipendene sine dersom Fremskrittspartiet får bestemme. Det viser en utregning utført av Klassekampen på bakgrunn av tall fra Kulturrådet. I sitt alternative statsbudsjett for 2013 foreslår Frp å kutte 1,5 milliarder i kulturmidlene.
Klassekampen
Kunstnerstipendene er en hvilepute. Hvis staten først skal gi støtte, bør det gå til konkrete prosjekter, sier Han mener kunstnerne må produsere kunst som folk ønsker å kjøpe.. Vi mener det ikke er viktig med såkalte smale filmer eller bøker. Det er heller ingen som kan definere hva det er.
Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp.

VG Nett f- Vi snakket på telefon siste gang på forsommeren. Jeg orienterte ham og sa at            Valgsagt
Jens fikk 13 min 30 sek og jeg fikk 4 min 50 sek under torsdagens økonomidebatt. Da lurer jeg på hvorfor NRK avbrøt mest den som fikk minst tid...
Knut Arild Hareide, KrF-leder
Seks markante idrettstrenere gikk i går ut med sin støtte til Jens Stoltenberg. Per Joar Hansen i Rosenborg håper de borgerlige blir usikre mot slutten og slipper inn noen stygge baklengsmål. Selv satser han alt på rødt kort.
Adresseavisen

Ola er en trussel mot fjellreven

Lars Haltbrekken, Naturvernforbundet

Lars er en trussel mot fjellreven

Ola Borten Moe, statsråd

Dagen før stortingsvalget oppfordres menighetene i Den norske kirke til å be for skaperverket, «innflytterne», kong Harald, Jerusalem og flyktninger – og mot grådighet. Dette er sentrale, bibelske temaer, Det er Kirkerådets sekretariat som har utarbeidet bønnen, som ble sendt ut til alle menighetene i Den norske kirke.
Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet
Det er ikke er rom for kompromisser med KrF i regjering. Handlingsregelen er bunnplankene for en ansvarlig økonomisk politikk.
Knut Arild Hareide, KrF-leder og siviløkonom

Jeg liker ikke ordet forsake. Men å forurense må bli dyrere. Både å kjøpe bensinbil og å bruke den der det er gode alternativer, som i de store byene, må koste mer.
Hanna Marcussen, MDG
Jeg har siden jeg ble stemmeberettiget stort sett gitt min stemme til Fremskrittspartiet, og også vært en del av dette partiet. Når jeg denne gangen må gå ut med en annen anbefaling så er det fordi at jeg er dypt skuffet over hvordan Frp i Bergen har gått imot sine egne prinsipper og blitt det man kan kalle for "brødpolitikere". jeg anbefaler tradisjonelle Frp-velgere som er skuffet til å gi stemmen sin til folkemakten i Hordaland, det blir mitt valg til dette valget.
Bjørn-Tore Olsen  i Bergens Tidende 
Økt terrorfare og borgervern blir konsekvensen hvis sentraliseringsplanene i politiet gjennomføres. Jeg frykter at det vil bli vanskeligere å plukke opp soloterrorister og små terrorceller hvis politiet sentraliseres og forsvinner fra lokalsamfunnene.
Liv Signe Navarsete, leder i Sp

Høyre-leder Erna Solberg har fløyet land og strand rundt i helikopter for å vinne valget. Helikopterturene er betalt av mangemilliardær Stein Erik Hagen.Ifølge Høyre har de fløyet helikopter for 378 000 kroner i valgkampen. 
Dagbladet
.


 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar