torsdag 22. august 2013

22.8; Borgerlig festaften, Sp som blågrønt? Dagens advarsler og løfter, Kulturbekymring

VG: Ap 28,2 (-7,2) SV 4,8 (-1,4) Sp 5,3 (-0,9) R 1,5 (+0,2) MDG   H 28,9 (+11,7) Frp 14,0 (-8,9) KrF 5,4 (-0.1) V 5,6 (+1,7). Blokkene 68-94 (MDG 7)

TV2: Ap 31,8 (-4,6) SV 4,0 (-2,2) Sp 4,7 (-1,5) R 1, (+0,3) A 5,2 H 26,8 (+9,6) Frp 15,9 (-7,0) KrF 5.6 (+0,1) V 4,4 (+0.5)  Blokkene 75-93 (MDG 1)

Etter at Ap’s lojalitet mot 2009 lenge har vært i nedre tredjedel på 60-tallet, er lojaliteten på dagens måling 71. Ferske tall fra TNS Gallup viser at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ville fått en økning på 4,6 prosent hvis de hadde droppet SV og Senterpartiet. 

AKERSHUS: 25,1 (-8,6) SV 3,8 (-1,9) Sp 2,9 (-0,2) R 1,0 (+0,1) MDG 4,8) A 6,4 (+5,2) H 35,7 (+12,6)  Frp 14,8 (-9,6) KrF 4,5 (+1,4) V 5,9 (+1,0) Mandater Ap 4 (-1) SV 0 ( -1 H 6 (+2) Frp 3 (-1) KrF 1 (-) V 1 (-) MDG 1

ROGALAND: Ap 18,4 (-7,7) SV 1,9 (-2,8) Sp 5,9 (+0,1) R 0,5 (+0,1)MDG 3,9 H 33,6 (+14,1) Frp 16,9 (-10,5) KrF 12,4 (+1,1) V 6,0 (+1,6) Mandater: Ap 2 (-1) SV 0 (-1) Sp 1 (-) H 5 (+2) Frp 2 /-2) KrF 2 (+1) V 1 (+1) . Ap mangler 605 stemmer for å ta Høyres 5.mandat (pollofpolls.no)

FINNMARK: Ap 35,1 (-10,4) SV 7,0 (-1,2) Sp 3,6 (-0.7) R 2,0 (+1,2) MDG 4,8 H 23,5 (+12,8) Frp 12,1 (-10.2) KrF 2,9 (+0,1) V 4,1 (+1,8)  Mandater Ap 2 (-1)  H 1 (-) Frp 1 (-)

NORDLAND: Ap 31,3 (-8,0) SV4,1 (-3,6) Sp 6,3 (-2,0) R 3,7 (+2,3) MDG 2,9 H 24,4 (+13,0) Frp 16,9 (-7,4)KrF 3,1 (-0,6) V 4,2 (+1,9) Mandater Ap 3 (-1) SV 0 (-1) Sp 0 (-1) H 3 (+2) Frp 2 (-1)

TROMS: Ap 30,3 (-6,4) SV 6,2 (-1,3) Sp 4,9 (-3,4) R 3,0 (+1,5) MDG 4,5 H 24,1 (+11,2) Frp 17,2 (-8,0) KrF 3,8 (+0,2) V 3,3 (+0,7) Mandater: Ap 2 (-1) Sp 0 (-1) H 2 (+1) Frp 1 (-1)

Partilederdebatten  

 

Borgerlig festaften.

Bergens Tidende


Jens i storform i favorittøvelsen. Dagbladet


Solberg, Stoltenberg og Jensen får terningkast 5.

VG 


Jensen vant debatten, Jens like bak.

Politiske nyheter 


Regjeringspartiene på defensiven om eldreomsorg. 

Aftenposten 


Stoltenbergs forsøk på å vise borgerlig kaos ble hakk i plata. Men siv overstrålte Erna som regjeringsalternativets frontfigur

Vårt Land


De borgerlige partiene fikk for en gangs skyld vist seg frem på bekostning av de rødgrønne. De rødgrønne er redusert til Jens Stoltenberg.
Adresseavisen

 


 Sp i blågrønn regjering eller Ap alene?
Det er ubegripelig at man glemmer hvilken rolle Sp kan spille etter valget. Det er faktisk ikke umulig at de kan havne i en ny, ikke-sosialistisk regjering. Det mest kaotiske i krangelen på ikke-sosialistisk side er fortsatt  Frp og partileder Siv Jensen som stiller ultimatum: De støtter ingen regjering der Frp ikke er med.Når det er fastlåst akkurat der, er det rart ikke debatten dreier seg mer om hva som faktisk vil være situasjonen etter et rødgrønt tap valgnatten: Da eksisterer det jo ikke noe rødgrønt fellesskap lenger. Sp og SV vil være fristilt. Og akkurat det vil Sp benytte seg av – og det raskt,
Frank Aarebrot, professor, valgforsker
Dersom de rødgrønne mister makten, må Erna Solberg trolig velge å gå sammen med bare Frp, eller bare KrF og Venstre. Flere av Høyres stortingsrepresentanter har allerede konkludert med at det første er det beste. Et surt og aggressivt Frp som føler seg utestengt, kan bli et mareritt for en ny regjering. Det er for alle formål best å ha Frp med på laget, sier en av dem.
Dagens Næringsliv
Arbeiderpartiet har bare en plan A. Men det kommer nok en tydeliggjøring fra tilstrekkelig høyt nivå i Arbeiderpartiet som minner om det som for mange er selvsagt – at Ap alltid er beredt til å ta regjeringsmakt.
Jan-Erik Larsen, TV2-kommentator, tidl. statssekr. Ap
En gjennomgang av de 9.932 forslagene Stortinget har votert på fra 2009-2013, viser at Høyre og Frp stemte likt i sju av ti forslag. De fire borgerlige partiene har stemt likt i 47 prosent av sakene.
Tallene bekrefter det vi har sett gjennom valgkampen, at det er to ganske klare blokker på borgerlig side. Vi ser ingen klare tegn på at de har nærmet seg hverandre.
Daniel Rees,  daglig leder i Holder De Ord. 

Ansvarsfraskrivelse?
Alle de andre partiene forsvarer dagens behandling av gamle og syke, men både Høyre og Ap har feilet i eldreomsorgen. De andre partiene forsvarer dagens modeller og metoder. Det er ansvarsfraskrivelse satt i system. Hvis velgerne sørger for et sterkt Frp ved valget, lover jeg at vi skal bruke all vår tyngde for å få gjennomslag for lovfestede rettigheter, statlig finansiering og bemanningsnormer ved landets sykehjem.
Siv Jensen, leder Frp

Sykehjemsledere mener et statlig krav om minimumsbemanning må til for å sikre forsvarlig behandling.
TV2

 Dagens grunnbemanning gir ikke tid til å fylle opp den verdighetsgarantien som dagens regjering har gitt. Den tiden er ikke i norske sykehjem. Jens Stoltenberg har ikke skjønt det. Regjeringen har ikke skjønt det.
 Johan Robertsen, enhetsleder
Jeg tror bemanningsnormer slik det er forstått normalt i helsedebatten er feil vei å gå.
Jonas Gahr Støre, helseminister
Dagen derpå
Valgkampen har NRK forberedt seg på i lang tid. Dette ser ut som en bevisst strategi om å sverte Høyre. Det har vi sett flere eksempler på i denne og forrige uke. Hvorfor stiller ikke NRK kritiske spørsmål til regjeringen som har styrt i åtte år, Er det baktanker? Handler det om økonomi? Avtaler? Lovnader? Det er spørsmålet. Jeg vet hvem som sitter og koker sammen slikt. Det tror jeg alle vet, så det slipper jeg å si.
Sindre Finnes, gift med Erna Solberg, tirsdag
Jeg synes det er flott at han tenner på alle plugger for sin kone. Det gjør han som en super ektemann og ikke som Høyremann.
Fabian Stang, H, ordfører
Jeg vil be om unnskyldning overfor Ingunn Solheim og NRK. Mitt hjerte banket litt vel hardt for Erna under debatten i går. Jeg håper dere aksepterer min unnskyldning.
Sindre Finnes onsdag
Tirsdag uttalte finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til Dagens Næringsliv at formuesskatten har svakheter. Onsdag nekter han å svare på spørsmål om det kan bli aktuelt å kutte i den mye omdiskuterte skatten. -Vi ser at formuesskatten har enkelte sider som er nødvendig å forbedre, men konkret i tall og størrelser har jeg ikke tenkt til å si noe om.
Dagens Næringsliv
Dagens advarsler
Jeg mener Kristelig Folkeparti og Venstre med sin liste viser at distrikt og landbruk ikke er prioritert når de skal demme opp for de samme partiene som de ønsker å gi innflytelse. Det hviler et tungt ansvar på Venstre og KrF når de setter distriktene på spill for å gi Erna og Siv makt. De er enige om at politikken skal gå i en retning som ikke tjener distriktene.
Liv Signe Navarsete, Sp-leder

Venstre og KrFs front mot Fremskrittspartiet kan koste de borgerlige valgseieren. Småpartiene terroriserer norsk politikk med for store krav. At de borgerlige ikke klarer å stå sammen, har kostet oss valgseieren de to siste stortingsvalgene. Så dette ser jeg på som en ren håndsrekning til de rødgrønne.
Hans Frode Asmyhr, stortingsrepr. Frp
Jeg frykter de mulige forandringene i kulturlivets statlige støtte dersom det blir regjeringsskifte. Det kan bli sånn at de som har mest vil få mest, og vi mener at kultur er for viktig til at kommersielt potensial skal være den eneste viktige faktoren,
Hadia Tajik, kulturminister
Det skal ikke bare være Jo Nesbø, eller mine bøker for den saks skyld, som er synlige. Jeg er redd for at det vil bli sånn at den sterkeste hele tiden vinner.
Tom Egeland, forfatter
Jeg frykter at med Erna Solberg som statsminister vil den hodeløse innvandringen fortsette som i dag. Mulighetene er endog gode for at Solberg avvikler de få innstramningene til Ap. Ap har med et par effektive tiltak redusert ekteskapsinnvandringen fra land utenfor EØS-land. Hvis Høyre kommer til makten, frykter jeg at denne innvandringen kan øke igjen
Hege Storhaug, Human Rights Service (HRS)
I oppkjøringen til den inneværende valgkampen har mange sagt at vi nå står overfor et retningsvalg. I mine øyne handler det om et reelt paradigme­skifte.  Et parti til høyre for Høyre er per i dag opposisjonens nøkkel til regjeringskontorene. Det er en helt ny situasjon i Norge, men det er også bemerkelsesverdig i et europeisk perspektiv. Etter valget 9. september kan Norge få en av Europas blåeste regjeringer. Hvordan Hareide og Skei Grande skal få gjennomslag for de femten punktene de nå er blitt enige om - nei til oljeboring i Lofoten, mer human behandling av asylbarna, nei til karakterer i barneskolen, fortsatt pappaperm, for å nevne noen - er for meg en gåte.
Martin Kolberg, stortingsrepr. Ap
De Grønne vil «gjere skolens formålsparagraf livssynsnøytral». Orda kristen eller kristendom eksisterer ikkje i programmet. Det er meir enn overraskande at fleire prestar og andre kristne aktivt stør opp om eit parti som så sterkt devaluerer dei kristne verdiane landet vårt byggjer på.
Toril Selsvold Nyborg, Hordaland KrF
Dagens barske

Velferdsstatens fremtid trues av dagens innvandring, Norge må opprette og drive asylmottak i Afrika og Asia, arealer for familieinnvandring strammes kraftig inn og  det må bli langt vanskeligere å få norsk statsborgerskap. Flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie kan miste oppholdstillatelsen, ekteskap kan ikke legges til grunn for innvandring til Norge og ekteskap mellom søskenbarn skal forbys. Videre foreslås det at innvandrere må jobbe og bo i Norge i ti år før de kan få statsborgerskap. Alle arbeidsinnvandrere må få sin egen folketrygdkonto. Dersom det innbetalte beløpet ikke er stort nok til å dekke opp for en sykmelding eller uførhet, må arbeidsinnvandreren forlate landet.
Frp-rapport

Dagens løfter
Sp vil fjerne formuesskatten for en halv million nordmenn ved å tredoble bunnfradraget.
Ola Borten Moe, statsråd, Sp
 Frp med et løfte til landets bedrifter og næringsdrivende: De lover å redusere det offentlige skjemaveldet med 25 prosent innen fire år, hvis de kommer i regjering.
E24
Spinndoktorene
Hans Christian Amundsen er et fantastisk menneske og utrolig viktig for meg. Han er rundt meg store deler av døgnet, han står opp grytidlig om morgenen og sender meg små meldinger om hva som har skjedd i verden de siste timene. Han gir meg råd, han skriver taler og er en uvurderlig viktig medarbeider for meg.
Jens Stoltenberg

Sigbjørn Aanes er kanskje en av de tydeligste rådgiverne jeg har. Han er tidlig oppe om morgenen, har et nordlandsk temperament og får folk i gang hvis noe må håndteres. Hvis jeg gjør noe han synes er dumt, så sier han ifra med en gang.
Erna Solberg
Jens har blitt folkelig i taxi, mens Erna framstår som statskvinne. Det er PR-rådgivernes fortjeneste.
Henrik Langeland, forfatter

Klimafokus
Småpartiene sier ja til å redusere Norges klimautslipp med 40 prosent innen 2020. FrP sier nei til alt. Vi mener det er svært viktig at neste regjering styrker Norges holdning som pådriver for en ambisiøs klimaavtale.
Forum for Utvikling og Miljø
Med unntak av elbil-insentiver kan ikke Bellona se at Ap i sin regjeringstid har bidratt nevneverdig til at kraft fra ny produksjon og energieffektivisering vil tas i bruk til faktiske klimagasskutt. Ingen oljeplattform er blitt pålagt elektrifisering, virkemidlene for å stimulere industrien til å gå over fra fossilt til fornybart er svake. 
Bellona
Det kommer stadig flere rapporter som viser at redusert oljeutvinning i Norge er et effektivt klimatiltak. Denne kunnskapen nekter regjeringen med Ola Borten Moe i spissen å ta innover seg. Det viser at klimapolitikken er blitt en evig taper i den rødgrønne regjeringen, som bare er opptatt av kortsiktig gevinst. i bør være villige til å si nei til nye utbygginger av klimahensyn, ikke bare av hensyn til lønnsomheten. Venstres ønsker å redusere oljeutvinning over tid. Det første vi kan gjøre er å si nei til å bore etter olje i Lofoten og Vesterålen.
Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre
Å fornekte klimaendringene kan nærme seg å være uforenlig med kristen tro. Opp gjennom historien har vi eksempler på at kirken har gjort etiske spørsmål til trosspørsmål. Under krigen brøt den norske kirken kontakten med nazistene, og i Sør-Afrika ble flere hvite kirker utestengt fra det verdensvide kirkefelleskapet fordi man mente raseskille var uforenlig med kristen tro. Det å fornekte klimaendringene, kan begynne å nærme seg en etisk problemstilling med lignende dimensjoner.  Klimaendringen vil medføre så store lidelser for store deler av verdens befolkning, og det kan argumenteres for at det er i strid med kristen lære å hevde at vi ikke skal gjøre noe med problemet.
Tom Sverre Tomren, prest og MDG-politiker
Gud i valget?
Måtte Gud forby at Per Sandberg blir justisminister i Norge.
Arne Johannessen, tidl.leder Politiets Fellesforbund
Det er ikke første gang Arbeiderpartiet roper etter hjelp fra Gud. Forrige gang var det stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen som ba til Gud om at jeg ikke måtte bli minister. Jeg trodde Ap fikk nok penger og hjelp fra LO, men nå trenger tydeligvis partiet også hjelp fra Gud. Det er vel velgerne og ikke Gud som, skal avgjøre valget.
Per Sandberg, Frp
Utenriks

Utenrikspolitikk er viktig for partivalget til nesten én million nordmenn. Samtidig er utenrikspolitikken helt fraværende i valgkampen. Det bør partiene gjøre noe med. Vår hverdag påvirkes mer enn noen gang av det som skjer utenfor Norges grenser. Jeg mener politikerne holder velgerne for narr når utenrikspolitikk ikke er tema i valgkampen, Frps velgere er minst opptatt av internasjonal politikk. Interessen er størst i SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre.
Ulf Sverdrup,  NUPI-direktør
Kulturell bekymring
36 kulturpersonligheter og akademikere signert et opprop for at miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skal komme inn på Stortinget. Og lista er ikke ferdig. «En av landets mest spennende politikere står i fare for å forsvinne fra Stortinget. Hans innsats for kollektivtrafikk, miljøvern og utdanning er sterk. Hans evne til å tenke nytt og til å reise prinsipielle debatter er viktig for utviklingen av en ny kunnskapsbasert, radikal politikk. Noen stemmer kan avgjøre», står det i oppropet.
Dagbladet      
Ung – gammel
VG Nett følger                                                                                                                         Dag      Dagens attenåringer utgjør nå en mindre andel av befolkningen enn de attenåringene som fikk innvilget stemmerett i 1978. Å utvide stemmeretten nedover i alder er derfor også en måte å gjenopprette balansen på. Vi er avhengige av at ungdommen blir hørt og har innflytelse. Dersom ungdom får mindre å si, mister de også interessen for å delta.
Trine Skei Grande, Venstres leder

De som faller utenfor
Det er på tide at høyresiden engasjerer seg i debatten om «utenforskapet» - om dem som faller utenfor samfunnet.  Høyresiden har engasjert seg for fattigdom mer som et spørsmål om sosialt ansvar, og mindre som en politisk problemstilling. Nå må vi ta ansvar og være med og diskutere hvorfor folk faller utenfor.   De store forskjellene i Norge er ikke mellom dem som drikker champagne og dem som drikker Solo, men mellom dem som står i og utenfor arbeidslivet. Venstresiden prøver å løse fattigdom med å betale ut mer penger: Det skaper på sikt mer fattigdom. Flere holdes utenfor og faller i fra. Innvandrerkvinner er overrepresentert på statistikken over dem som mottar overgangsstønad.
Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepr. H

Vi vet at de mest sårbare gruppene er arbeidsledige aleneforsørgere. De trenger en trygg inntekt som overgangsstønaden til å søke jobb eller kvalifisere seg for jobb. Dette fungerer. All forskning viser at hvis man er for gjerrig og ikke lar folk som sliter noe å leve av, så kommer færre i arbeid. Men Høyre vil fjerne overgangsstønaden, og ta pengene fra dem som sliter mest og gi det tilbake til dem som ikke betaler skatt. Det viser hva de synes er viktig.
Karin Andersen, arbeids- og sosialpolitisk talskvinne i SV

Politisk mix

Den gjengen der kommer ikke til å vinne valget i synkronsvømming. 
Audun Lysbakken, SV

Det er helt i orden å ha forskjellige syn på frihet og å vektlegge velferd og valgfrihet ulikt. Men det er ikke i orden å fremstille den norske velferdshistorien som en soloprestasjon av arbeiderbevegelsen. Å stemple høyresidens frihet for "egoisme", blir som å kalle de rødgrønnes syn på frihet for "tyranni". Slik argumentasjon gir begrenset mening i norsk politikk.
Mathilde Fasting og Lars Gauden-Kolbeinstveit, Civita
41 prosent av rogalendingane seier ja til oljeaktivitet i nord, 31 prosent seier nei. Og det er mennene som først og fremstvil kjøra på. 52 prosent er positive, 33 prosent negative, 15 prosent usikre. Kvinnene er meir tvilande: 41 prosent har inga meining om saka, og resten deler seg likt mellom ja og nei.Dei yngste og dei eldste er mest skeptiske, mens dei middelaldrande, som står midt oppi det oljedominerte rogalandske næringslivet, er klart på ja-sida. Det er som ein kunne venta.
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad
Kampen om sistegangsvelgerne blir tøffere.
Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv

Han ble hyllet som Høyres drømmelærer. Nå advarer Edvin Svela mot  Ernas skolepolitikk, og støtter SV når de tegner opp et skremmebilde av en borgerlig skolepolitikk. -Vi må ikke ha mer testing, vi har nok dokumentasjon og rapportering. Jeg pleier å si at prøver og tester kommer og går, mens klasserommet og læreren består. Læreren betyr forferdelig mye.
VG
Det er rart at ikkje Raudt har greidd å kapre nokre av SV (og for så vidt Ap) sine veljarar. Skilnaden mellom Raudt og Dei Grøne er nemleg viktig: Raudt lovar å gjere det dei kan for å halde høgresida borte frå regjeringskontora. Dei Grøne er derimot blokkuavhengige. «Stortinget er i dag dørgande keisamt. Raudt vil på tinget for å revitalisere den politiske debatten», seier Moxnes. Det er slett ingen dårleg ambisjon.
Maria Dyrhol Sandvik, Bergens Tidende
Vi aner ikke hvilken regjering Miljøpartiet De Grønne kan tenkes å støtte, og vi vet heller ikke hva de mener om økonomisk politikk og omfordeling. Det er avgjørende at miljøpolitikken ses i sammenheng med verdiskapning og omfordeling. Mens SV nettopp gjør dette, er det helt uklart hva De Grønne egentlig mener.
Jan Davidsen, leder i Fellesforbundet, sentralstyremedlem i Ap
 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar