søndag 10. april 2011

De mange Alexandere

I dag ble Alexander Weider Bore båret til dåpen i Paulus kirke i Oslo. Navnet Alexander gir ofte assosiasjoner til én bestemt. Mitt ønske er at barnebarnet må få inspirasjon fra andre Alexandere.

Alexander Rybak - I 2008 var han en omreisende trubadur Sunnmøre, der han tilbød seg å spille på huskonserter mot mat og overnatting.

Har du troen på deg selv, må du stå på, finne utradisjonelle veier.

Alexander Lange Kielland – skrev med vidd, ironi og satire, førte en elegant og skarp penn. Venstre-mann, sterkt provosert av klasseskiller, sosial nød og kvinneundertrykkelse.

Selvfølgelig er det en fordel å ha bodd både i Stavanger og Molde (amtmann). Men poenget her er å være på vakt overfor urett i samfunnet, en penn kan brukes til å kjempe for det gode.

Alexander Humboldt - hadde store forskningsreiser til Asia, Mellom- og Sør-Amerika. Grunnla den fysiske geografi.

Reis, se og lær.

Alexander Fleming - i 1999 kåret bladet Time Magazine ham til en av de 100 viktigste personene i det 20. århundre for hans oppdagelse av penicillin. Oppdagelsen redder fremdeles millioner av mennesker over hele verden.

Bruk evner og krefter til beste for menneskeheten.

Alexander Graham Bell - bygde på tidligere oppfinnelser, ingen trodde imidlertid at det var mulig å overføre overføre lyd over lange avstander.Bell viste de varf mulig og var skikker på at at «en dag vil enhver bolig og bedrift ha installert telefon». Påstanden ble fort avvist, mange mente at det ville koste altfor mye, og at det ville bli altfor mange kabler og tråder.

”Ikke tro på alle som sier at ”det lar seg ikke gjøre”. Vær nysgjerrig.

Alexander Hamilton - den første og mest innflytelsesrike av USAs finansministre. Opprettet USAs første bank, innførte offentlig kreditt, etablerte børs og råvaremarkeder, la grunnlaget for en sunn amerikansk økonomi.

Mye dreier seg om penger i samfunnet. Stundom altfor mye. Men det er viktig å husholdere godt med de pengene man har, samtidig som man kan tenke med Arne Garborg: "Skalet av alle ting kan ein få for pengar. Men ikkje kjernen, den er ikkje for pengar fal".

Blogglisten

1 kommentar:

  1. Alexander/Aleksander har satt store og dype historiske spor. Og nå kommer det en til! Gratulerer og lykke til med barnebarnet.

    SvarSlett