onsdag 30. desember 2009

Den Store Julereisen 2009

Her følger hele Julereisen 2009, fellesspørsmålene. Til slutt de lokale spørsmål som bare har gått i de regionale avisene. Jeg står på farten til India og vet ikke om jeg får trådløs kontakt overalt, men skal prøve å få lagt ut løsningene rundt 15.januar. Og så er det bare å forberede påskens ekspedisjon

3. Fra denne kommunen kjem rapparane med ei spesiell bukse. Han med tekst på førarkortet inntil nokre få år sidan, kjem og herifrå. Det same gjer ho med ein son som kanhende er Noregs beste kommentator, han med 17.mai-hymne, og kanhende den beste avisteiknaren i landet - han med ein son me såg i filmen om Max Manus.

4. I denne kommunen var det på 1800-tallet en storm som drepte langt over 100 fiskere. Herfra kom mormoneren og foregangsmannen i landbruksforskning, som på Harvard fikk det som ingen tidligere hadde greid: to utmerkelser, for både bredde og dybde. Kappgjengeren som finner frem, kommer herfra. Kommunen har navn etter hun som hadde to funksjoner, var gift med en dobbeltgjenger og bodde i oppholdsstedet for mange av dem som falt i kamp.


5. Han som styrte en del av Norge, hadde en eiendom i denne kommunen. Datteren hans hadde en ektemann som døde i vesterled, en sønn som på mange måter grunnla norsk diplomati og som også døde i vesterled, og en datter som fikk en grav i utlandet som ble funnet for vel 50 år siden. En av de aller mest kjente kvinneskikkelsene i norsk litteratur, levde i denne kommunen sine siste leveår. Det største raset i sitt slag i Norge, skjedde her.

6. Til disse øyene kom de som hadde vært lenger nord enn noen andre, og her skjedde norgeshistoriens mest omtalte ”fra De til du”-episode. Øyene var en periode oppkalt etter en av de involverte, en av norgeshistoriens store helter, men vi fikk ikke suverenitet. Øyene bærer nå navnet til en som styrte i riket sitt i 68 år. Hans eneste sønn, med et navn som minner oss om et juledyr, begikk mord og selvmord.

7. En gigant (A) og ”far” på sitt felt har samme fornavn som etternavnet til en gigant (B) på et annet felt, og samme fornavn som han med luksusvarene og bare egne butikker. Han med det brede smilet (A) har fått flyplassen i den byen vi skal frem til, oppkalt etter seg. En norsk tømmerhogger har skrevet et dikt om ham. B holdt en prestisjetung tittel i 12 år, er kåret som den største i sin idrett og har gitt navnet til en arena der de røde vingene flyr. Flere nordmenn er æresborgere i byen.

8. Han som ble kåret som en av 1900-tallets mest innflytelsesrike, som nesten revolusjonerte en musikkform, og som burde fått litteraturprisen - men ikke fikk i den i år heller - er født i denne byen. Trønderen, den første norskfødte som bygde et fly, kalte det opp etter byen. Her står en norsk båt som gjorde en sagnomsust ferd. En norsk avis her rakk å bli nesten 80 år.

9. Denne byen har samme navn som fornavnet til en seriemorder i fire filmer, i tre av dem spilles hovedrollen av han som neste år skal spille den mektige og kloke i en film om han med snekkerredskapet. Forfatteren til to verdensberømte romaner om oppvekst vokste opp i denne byen, og den har samme navn som en kjent strateg og hærfører.

10. The desicision is….., nei ikke denne byen, selv med topp assistanse i innspurten. I en film med flere Oscars og byens navn, spilte både hun som var i Norge i desember 2003 og hun med mor fra Nord-Norge

11. Hun som kjempet for miljø, var spesielt glad i blomster og var førstedame i seks år, flyttet til denne delstatshovedstaden etterpå. Den hadde opprinnelig navn etter stedet der den store hærføreren til slutt tapte. Dette er hjembyen til idrettsmannen som beviste at alle gode ting er syv, som ble invitert til Kong Harald, men ville ikke kommer hvis ikke moren ble invitert. Han med den elleville spionfarsen har et fornavn lik byens navn.

12. En norsk dronning har satt varige spor etter seg i denne hovedstaden , og mange turist-nordmenn besøker henne hvert år. Byen ligger i et territorium som hadde et skandinavisk forankret navn i godt over 200 år, på grunn av en konge som styrte under en berømt feide. En norsk trilogi og en bydel i en norsk by der fotball-publikum er svært misfornøyd med årets sesong, bærer navnet til en del av territoriet.

13. Denne provinshovedstaden ligger på veien mellom to lands hovedsteder. Den ene har samme navn som mange andre byer, i den andre ligger bl.a. noe som omtales i sangen om Carmencita. Byen vi skal frem til er utgangspunktert for ekspedisjoner til et høyt fjell. Byen er også kjent for å være kanskje det mest høytliggende senter for produksjon av noe med smak av bl.a. mørke moreller, plommer, kirsebær og litt sjokolade.

14. I høst har det vært stor pressedekning fra dette landet, der et europeisk land har en blodig historie. Her skjedde det et politisk mord for nesten 50 år siden. En norsk statsråd koblet navnet til en president i et annet land til landet vi skal frem til.

15. Dette lille stedet ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste for over 30 år siden. Her er det et tosifret antall bygninger som er laget på en meget spesiell måte,. Dette lille stedet ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste for over 30 år siden. Her er det et tosifret antall bygninger som er laget på en meget spesiell måte, og den fornuftige plasseringen er etter oppskrift fra Matt.7. Landsbyen ligger nærmere 70 mil fra hovedstaden i et land som aldri har vært en koloni – uvanlig i verdensdelen det ligger i.

16. Denne øystaten ligger i et hav nordvest for et territorium tilhørende et imperium. Første europeer her var han som ved en tilfeldighet en annen gang kom til en øy der en nordmann har jaktet på beviser. I september skjedde et skifte fra høyresiden til venstresiden som vakte oppmerksomhet, og i samme måned skjedde en stor naturkatastrofe som drepte over 100.

17. Vi skal til en øy som har samme navn som a) et område der en profilert norsk trener har spilt for administrasjonsbyens lag og der en berømt nordmann som senere skiftet fornavn ble født, b) et skip som skapte stor jubel i Norge for over 60 år siden, og c) en by der 15-25 nordmenn er stasjonert på en base, og der Sjømannskirken hadde drift i deler av i mellomkrigstiden. En liten hund bærer dette navnet. Etterkommere til opprørere flyttet hit. Et eviggrønt tre oppkalt etter øya, vokser bare her.

18. Veteranbiler og klær fra 20-årene, i omgivelser som er verdens største samling av en spesiell type hus med inspirasjon fra indianer- , gresk og egyptisk kultur - dette finner vi i et bymiljø. Ingen andre byer i verden har et så sterkt preg av en modernisme-stil. Byen vi skal frem til ble bygget opp etter en naturkatastrofe, og ligger 30-40 mil fra hovedstaden, som har navn etter en av hærlederne som vant et av de mest kjente slag i historien.

19. Inger Johanne fra den eneste kommunen med landets rødeste ordfører, skriver om et selskap der navnet til dronningen som har gitt navn til denne millionbyen er nevnt. Dronningens mann var konge i bare 7 år, men rakk flere reformer, bl.a. slutt på slaveriet. Mange norske har studert sykepleie her, det er mye vin, og byen ligger ved enden av en spektakulær kystvei.

20. Han med en nordisk pris og som i høst har skrevet en roman med et geografisk navn som tittel, forteller i en ekspress-bok bl.a. om et besøk i dette lille, men folkerike området. Det har en spesiell status, i likhet med en stor by som ligger ca. 6 mil nordøst. Portugiserne hadde lenge en sentral rolle. Dette er verdens største sted for en virksomhet som har vært mye omtalt i Norge i høst.

21. I hovedstaden i en av flere enheter i en snart 40 år gammel union, er et norsk firma involvert i et stort byggeprosjekt på nærmere en halv million kvadratmeter. Den enheten vi skal frem til, er 15-2000 kvkm med noe over 200.000 innbyggere. Den ligger ytterst på en halvøy som grenser til et viktig sjøfartsområde. Om lag en time unna ligger en norsk sjømannskirke som ikke får kalle seg det.

22. Noe som er oppkalt etter en norsk nasjonalhelt har i høst deltatt i en internasjonal operasjon og lå flere uker i dette landet. Her ligger en meget stor sandørken, og hovedstaden har samme navn som noe som godt kan benyttes bl.a. i potetsammenheng og i sausen til en ofte brukt rett.

23. For 50 år siden sydde en utvandrere fra dette landet en skjorte som var begynnelsen til en sterk merkenavn som svensker noen år på 2000-tallet hadde enerett til. Landet han kom fra, grenser til to hav og syv land. Her ligger to kryssord-elver . I en by her skjedde det en meget alvorlig ulykke som fikk stor oppmerksomhet på 80-tallet.

24. Denne byen har navn på tre språk, i et av dem inngår fornavnet til flvveren og politikeren som ble dømt til døden ved hengning, men begikk selvmord. Byen var i 2007 noe som også to norske byer har vært. Den hadde nesten 40 forsvarstårn i sin tid, og den var på mange måter kristendommen forsvar mot det osmanske rike. Byen var en tid Europas østligste i en kommunikasjonssammenheng.

25. Historien om dette områdets fiksjonslegende med utgangspunkt i en virkelig person, er kjent fra en bok fra slutten av 1800-tallet, og den har inspirert til produksjon av over 150 filmer om han som tørster etter noe å drikke som har både rødt og hvitt i seg. Området er 55-60.000 kvkm og ligger i et kongedømme som ble opphevet etter 1945. Tyskerne kom til området for 8-900 år siden og anla syv festningsverk.

26. På denne øya er det ruiner der mange mener at den klassiske helten i syv år var elskeren til hun med samme navn som en melodiøs musikkform med sterk rytme, særlig gjort kjent av han med bananbåten, og som inspirerte en norsk kjempehit i 1959 - en ny variant med bananen som et element ble innspilt i 1982. Her går mange i dybden og her ble det reist et verdenshistorisk tempel.

27. Et transportmiddel, en ørken, et husdyr, en kongelig person fra verdensrommet , en selvskapt opplevelse – har du lest den berømte boken, vet du hvem det dreier seg om. Vi skal frem til forfatterens startområde for sin dødsferd. Et begrep for voldelig oppgjør stammer herfra. Hovedpersonen i en kjent tegneserie som jubilerer i år, var her det året tekstforfatteren døde.

28. I september gjorde en keeper en redning som mange mener er en av historiens fineste. Han spiller i en kongelig fotballklubb i hvite drakter som har satset mye på spillerkjøp. Klubben hører hjemme i en by som oppbevarer et verdenskjent verk som viser en terrorhandling for over 70 år siden i den byen vi skal frem til, handlingen har gitt kunstverket navn. Byen ligger i et område som har et flagg i rødt, hvitt og grønt, mange ønsker kunstverket tilbake.

29. I Norge har vi i høst fått en ny person som skal prøve å skape enighet i visse interessekonflikter. En som tidligere har hatt denne stillingen har samme navn som redaktøren og politikeren som i en periode på 30-tallet var vert for han med det evigvarende opprøret og som på engelsk har samme fornavn som navnet på EUs største region og den største byen der.. Går du den kjente pilegrimsruten, går du gjennom byen. Navnet er også fornavnet til amerikaneren som i vår ble leder for en velkjent organisasjon som er svært viktig og stundom svært ”skitten”.

30. I oktober kom det igjen en melding knyttet til et stykke tøy som forbindes med denne byens navn, og som har engasjert både vanlige mennesker og forskere. Her var det bare Kjetil og Lars som lyktes. Byen var i fire år hovedstaden i det landet der fotballklubben fra byen har vunnet flest seriemesterskap.


31. Ola og Petter reiste fornøyd hjem fra denne byen tidligere i år. Her skjedde det dramatiske ting etter at Neville & co ble rundlurt. Byen ble hovedstad i et okkupert område, og noen år senere ble over 2 mill. mennesker fordrevet fra området. Byen ligger ved en elv som er en del av navnet på en kjent linje.

32. Denne byen ligger omtrent midt imellom en verdenskjent by og en kanal. Til en videregående skole i denne byen har norske elever i mer enn 90 år hatt stipend til en 3-årig utdannelse. Sønnen til han som klippet en av norgeshistoriens mest kjente hårmanker, sies å ha hatt mye makt i området der byen er hovedstad. Her døde tenåringen som var hærleder.

33. En lettere luksuriøs opplevelsesbetegnelse som er blitt mer og mer populært, er også navnet på den byen vi skal frem til. Den hører nok ikke med til utgangspunktet for spørsmålet som Marius hadde problemer med. Den ligger i et trespråklig land med et trefarget flagg, og i landet ble det et halvt år før slutten av 2.verdenskrig utkjempet et viktig slag under svært vanskelige værforhold.

34. En norsk fotballspiller har vært aktuell som sportsdirektør i en klubb som i år ble slått av ligamesteren fra ”ulvebyen” vi skal frem til. Byen ble grunnlagt for å skaffe hus under tak til arbeiderne i en stor bedrift som fremdeles dominerer byen. Bedriftens historie startet med en mann som har samme navn som en annen bedrift i samme bransje. I sommer var det mye snakk om sammenslåing av de to bedriftene.

35. I rundt 500 år lå dette nærmere 600 kvkm store området under Norge. . Navnet på hovedstaden er det samme som fornavnet på en kjent general og et transportmiddel under 2.verdenskrig. Herfra kom tre brødre som dannet en kjent gruppe.

36. Både hun som er født i Tokyo og behandlet Kristin og Sofie, og datteren med nåden, forbindes med dette klart avgrensede området som har vært mye omtalt i høst. Her var man troløs, men ikke persona non grata. Takket være en gudelig innsats fra en som har vært opptatt av lagring, blir en eiendom bevart for å hedres han som begynte en stor karriere med gjøglere og jomfruer.

37. Hun som klipper hekken bedre enn de fleste, han med 11 og han med 8 gull i internasjonale mesterskap, han som bare har Thorbjørn foran seg på en kampliste, bandet med potte og kjøkkenredskap, de som solgte mer enn 10 millioner, han som har spilt i 6 land, og han med opp- og nedrykk, kom alle herfra. En skrev sangen over alle andre, på toget hit.

38. Høstens store avgifts-forsvarer kommer herfra, og han som i oktober kopierte den store argentineren, forbindes også med stedet. Her er de født, både han som er kjent for to store funn, han som kanskje sterkere enn noen andre har skrevet pent om hjembygda, og han som fikk et års gjestespill og derfor ble gravlagt på statens bekostning.

39. En togreise 17 år etter at vi sist hørte om ham som tok den, er mye omtalt i høst. Hovedpersonen arbeidet i flere år i denne byen. Han som var først i Norge i én sjanger og først i verden i en annen, kom fra byen. Her var tyskere velkomne, og her var Europas første utdanningssted i sitt slag. Avansert teknologi både til havs og i verdensrommet gir inntekter.

40. En meget kjent nynorskforfatter bodde her, og herfra utvandret han som gir navn til et varemerke for en drikk som må lagres minst to år i spesielle omgivelser. To kjente kunstnersøstre kom også herfra. Her har det vært en fabrikk for videreforedling av et grunnstoff som i ren form har kostet mer enn et kjent annet grunnstoff med et atomnummer som er 66 høyere.

41. Her bor advokaten som drikker mye konjakk, har en dyre-”far” i Bergen og en ”bestefar” som heter Raymond. Advokatens navn er nesten identisk med hans som var fra denne byen, huskes for en industrialisert ”oppfinnelse” og grunnla en viktig næring. Her bodde både Dagfinn, Håkon og Sigurd, og Laila bor der. Noe som de lærde strides om bør flyttes, ble funnet her.

42. Politimannen som har samme etternavn som han som var den første som hadde vært på begge geografiske ytterpunkter, arbeider i denne byen. Harry, Gunnar og Hallvar spilte her, i nærheten av verdens nordligste større sted for et planteslag som blomstrer omtrent ved alderen til en rekke av statsrådene. De to som bor på et gods, har hjulpet til med både hotell/spa og kulturhus med maritimt navn.

43. Fra dette tettstedet er det mulig å nå åtte norske byer på under 30 minutter. Stedet er kjent for to spektakulære samferdselskonstruksjoner; den ene er Norges største i sitt slag, den andre har navn etter et kjøkkenredskap. En norsk leder som forsøkte seg på oppkjøp i Sverige og måtte gå, har dette navnet.


Bergens Tidende - lokalt:


1. En trist svenske har gitt navn til et stort anlegg i denne kommunen. Det var rør for kommunen på bunnen, men fordelen forsvant. Her blir man selvforsynt ved hjelp av noe som er nesten 200 m høyt. Spillemillioner dalte ned å skjul, og kanskje behøver ikke nye innbyggere å komme fra Bergen lenger. En herfra kom i nærkontakt med malm. Noen er redd bølgen fra Bergen.

2. En kom i høst tilbake hit etter 4 år. En annen som kom tilbake igjen, har samme fornavn som 80-åringen som er blitt en institusjon når det gjelder å ta barn på alvor, og som halvparten av duoen med stillhet, en bro og fruen til fredagsvennen. Det jubileres neste år (bergenserne var ikke begeistret) , og utenlandsk eksperthjelp skal hjelpe til med å skape en bedre skole. Her blir det mye rør.

44. Noe her blir svært langt i sitt slag, fordi noen snudde etter 10 år. I kommunen vi skal frem til, er spektakulære nesten 200 meter. Hadde han som i høst opplevde litt støy omkring en ny jobb, levd 400 hundre år tidligere, hadde han besøkt dette området.. Skal du ha hyttetomt her, må du ha godt med penger..

45. I denne kommunen, som ikke kaller seg det men bruker en gammel betegnelse, går man ikke inn for å legge ned skoler ustraffet. Herfra kom hun med rødvinen, hun som sa godnatt til oss alle, og han som innførte debatt og hjalp Ap.

Adresseavisen - lokalt
2. De mektige mente de hadde hentet inspirasjonen fra himmelen, men andre synes det ligner mistenkelig på et kjennemerke for denne kommunen. Bøy og tøy var det også hos en fra kommunen. Et produkt herfra betydde på 1800-tallet mye for storparten av brødet i Norge, og produktet ble langt tilbake eksportert til Russland. Hun som for 100 år siden ble verdenskjent og fikk drepende karakteristikker, kom herfra.

3. En utflukt fra denne kommunen tidligere i år fikk stor oppmerksomhet. Alle himmelretninger er representert i et symbol som i en variant på 1900-tallet ble utskjemt. Han med retningsnavn ble kjent for sine prekener til de som opprinnelig bodde her. En stortingsrepresentant herfra meldte overgang til et annet parti,.

44. Til dette tettstedet kom en spesiell yrkesgruppe styrtende i høst, ikke alle oppførte seg like pent. I høst har også et konsern lagt ned sin virksomhet her. En av de store profiler i etterkrigstidens Kirke-Norge fikk et åndelig gjennombrudd her. En kjent politiker som antydet at kristne gjemte seg på bedehuset, og som ble formann i en viktig komité, var født her.

Fædrelandsvennen - lokalt
1. Begrepet ”luftslott” kan i dette området få en helt ny og konkret ny mening, ble det kjent i november. Her ble det for snart 40 år siden innledet et samarbeid som har utløst eksport til Europa, og en meget spennende utvikling på verdensbasis kan skje her. Frukt og ost skapte en transportmiddel-produksjon. Vel 35.000 besøker årlig noe som en stund var tre, men nå bare er ett.

2. På dette tettstedet fant man i høst noe med religiøst tilknytning som kanskje er nærmere 1000 år gammelt. Materialet finnes bare i ett land. I nærheten av tettstedet ligger en bygd med bare en gård som drives, og med samme navn som en kjent teologiprofessor (og redaktør) og han som i 2003 engasjerte seg i Irak-krigen og nå skal informere om noe hans tidligere yrkesgruppe er glad i. Tettstedet ligger i en kommune som for 3 år siden var først i landet med et litterært tiltak.

44. Herfra kom både som skapte oppstyr tilsynelatende uten grunn, han som druknet på frierferd, og han som nok ville ha vært stolt om han hadde fått opplevd et familiemedlems nye stilling. Dette er også etternavnet til hun som mange synes det er merkelig var med på en omstridt avgjørelse.

45. I dette området med vel 20 000 innbyggere bor en kunstner som både har skapt diskusjon rundt et portrett og som hadde en sterk opplevelse for 8 år siden - det inspirerte ham til et verk som er hos en som har problemer med det som er motivet for kunstnerens utstilling i høst. Han som har litt igjen til han er i hundre kommer herfra. Det gjør også hun med den store klassereisen.

Stavanger Aftenblad - lokalt1. En bankfusjon skjedde i høst i denne kommunen. Her satses det på etikk og kanskje idrettsanlegg på nytt underlag. En lærer har oppnådd enormt gode resultater.

2. I høst har mange jaktet på årets som kommer herfra... Historier fra dette området var med og inspirerte en forfatter som skrev et verk i tre bind, filmet med enorm suksess. Under krigen laget man her en stor kamuflasje. Her er en spesiell utgave noe med et navn som er både enøyd og spisst.

44. Også i denne kommunen slåss man om skolenedleggelse. Tidligere sentral virksomhet her er nå mer kjent som en treningsform. Mange syntes det var kjekt da den besøkende snakket om talentene her. En gammel entreprenør er hjemom innimellom.

45. Hun som vi forbinder både med de som ikke er synlige og med et spesielt kyss, kommer fra denne kommunen. Der gjør også hun som har flagget ut politisk, skoletaperen som ble milliardær, og en kjent birkebeiner.


Blogglisten

2 kommentarer:

  1. Dette er kjempe morro, men står fast på noen av oppgavene. Er det noen som har lyst til å utveksle tips. mail meg på trulla2@online.no

    SvarSlett
  2. Det mangler da noe i oppgaveteksten i nr. 44 for Bergens Tidende? Følgende setning gir ingen mening: "I kommunen vi skal frem til, er spektakulære nesten 200 meter."

    SvarSlett