Og det ble aften og det ble morgen fire dager før valget, og usikkerhetens tåke svevde fremdeles over vannene.
Da onsdagsaftenen var over, hadde to statsministerdueller og fire nye meningsmålinger sett trykksvertens og skjermens lys.
På forhånd tippet jeg at Dagbladet ville være mildest mot Stoltenberg, mens VG ville ha Erna foran. Det slo til, VG har 5-4 til Erna mens Dagbladet har 6-5 til Jens. Sistnevnte har 5-5 mellom Jens og Siv, mens VG har 4-3 til Jens.
Alle forsøker nå å love mye uten å love for mye. Uten at jeg har noe ha greie på det (men når har det vært noe hinder for pressefolk?) tror jeg at Margaret Whitlam har rett når hun sammenligner valgkamper med barnefødsler, “før du husker hvor fryktelig det er, er du midt oppe i en ny”.
Gårsdagens fire meningsmålinger må ikke tas for mer enn det de er. For noen partier er tallene nokså jevne, for andre spriker de. Høyre ligger mellom 13,1 og 18,5, og Venstre-spennet er mellom 4,4 og 6,4.Her er tallene (VG - Avisenes Nyhetsbyrå. NTB, TV2)
Ap 32,0 - 32.1 - 33,4 - 35,0
SV 6,6 - 7,1 - 6,9 - 5,8
Sp 6,3 - 6,0 - 6,2 - 4,9
Rødt 2,2 - ? - 2,1 - 2,0
H 17,5 - 15,7 - 13,1 - 18,5
KrF 6,2 - 6,5 - 6,9 - 6,5
V 6,4 - 5,6 - 6,0 - 4,4
Frp 21,3 - 22,1 - 24,0 - 22,6
Gj.snitt av dagens fire målinger: Ap 33,1, SV 6,6, Sp 5,9, H 16,2, KrF 6,5, V 5,6, Frp 22,5 Regj. 45,6 H/V/KrF 28,3, Opp. 50,8
I alle målinger er opposisjonen større enn regjeringspartiene, og i alle er H/KrF(V større enn Frp, for hva det enn måtte være verdt. Men fordi valgordningen gir et styringstillegg til store partier, er mandatfordelingen usikker. Deessuten slår rikstrenden ikke like sterkt ut i alle fylker. Derfor er både prosenter og mandatspekulasjoner en dristig øvelse. Vi får si med Jon Herwig Carlsen: “Stafett er stafett og valg er valg”.
Jeg vet ikke om de fire opposisjonspartiene nå spiller poker eller svarteper i redselen for å komme til kort. Sponheim og Høybråten mener at Frp-holdningen til en trepartiregjering betyr at Stoltenberg fortsetter - og at det er Frp’s ansvar. I dag forteller VG at Frp planlegger å la Ap styre landet alene inntil Venstre og KrF gir etter i regjeringsspørsmålet. ”Vi har kastet hansken, så hvis de ikke svarer ved å ta hansken, så er de ansvarlige for at Jens Stoltenberg fortsetter”, sier Per Sandberg. Godt at han i det minste ikke foreslår at de skal interneres i mellomtiden.
I sak har Sandberg et åpenbart poeng i at en ren Ap-regjering kan være villig til å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. En regjering med Venstre vil si blankt nei. Og en Ap-regjering uten SV vil trolig stramme kraftig inn i asylpolitikken. Dette vil være vanskeligere med KrF og Venstre i regjering, men være i tråd med Frp-politikk.
Kunne det være en ide for de blågrønne å sukre regjerings-utelukkelsen med å tilby Frp posten som stortingspresident dersom regjeringspartiene mister flertallet? Hva i så fall med Morten Høglund, 44 år? Født ikke på men i Ski, bosatt i Asker, medlem av utenrikskomiteen. Moderat.
Opposisjonen er på en måte i en Catch-22 posisjon. Joseph Heller har beskrevet den slik: ”Det fantes bare en paragraf, og det var paragraf 22, som sa at bekymring for ens egen sikkerhet overfor virkelige og overhengende farer var et produkt av en fornuftig tankeprosess. Orr var sinnssyk og kunne bli fritatt. Alt han hadde å gjøre var å be om det, men så snart han gjorde det, var han ikke lenger sinnssyk og måtte fortsette å fly. Orr måtte være sinnssyk for å fortsette å fly og frisk hvis han ikke gjorde det, men hvis han var frisk, måtte han fly. Hvis han fløy, var han sinnssyk og behøvde ikke å gjøre det, men hvis han ikke ville, var han frisk og måtte. Yossarian var dypt grepet av paragraf 22s innlysende klarhet og plystret imponert”.
Men hvordan vil Ap like seg i en mindretallssituasjon med Frp som fødselsmedhjelper og støttekontakt? Kan det bli et spørsmål i valginnspurten, der de rødgrønne ikke bør kunne vri seg unna med å si at de bare har en plan A? Og enda mer: Hva skjer med Rødt på nippen? På sikt kan det både for Ap og SV bli som for Stephen hos James Joyce: ”Historien er et mareritt som jeg forsøker å våkne opp fra”.
I to kommentarer i VG i dag mener Olav Versto at det verste ikke vil være Ap i samarbeid med med de tre gamle sentrumspartiene. Nationens Erling Kjekstad forteller om det dårlige forholdet mellom SV og Sp, han fremholder Sp+SV som en utmerket løsning og KrF/Venstre som partnere på sikt.
En slik mer permanent løsning innebærer etter mitt syn en amerikanisering og britanisering med to store partier, det ene sentrum-lett venstre det andre blått i ulike varianter.
Kanskje er Frank Aarebrot mer realistisk når han fremholder at i en situasjon der EØS går i oppløsning vil det i løpet av kommende fire år bli behov for en bred og sterk regjering, utover det vi er vant til.
Tilslutt fra morgenens observasjonere: SV synes å trenge hjelp, og regjeringen gjør et forsøk. Med u-hjelp. ”(SV) Vant kampen om u-hjelpen” skriver Dagsavisen. Det dreier seg om at miljøministeren Erik Solheim har vunnet frem ”med sitt ønske om at det ikke skal kuttes i bevilgningens til u-hjelp i neste års statsbudsjett”
Ellers fortsetter strømmen av godbiter fra det statsbudsjettet som liksom skulle være hemmelig til oktober. En twist her, en melkesjokolade der, bamsemums og tyggis.
Samferdselsministeren har gitt goder til Rygge flyplass som hun tidligere har tatt fra den, 58 millioner skal bevilges til tiltak som skal redusere frafallet i vidergående skoler, to timer gratis SFO vil koste 356 millioner årlig, det blir 200 millioner mer til oljevern og 15o millioner til økt grensekontroll.
Og enda skriver vi bare torsdag.
Obs. I regjeringens godtepose er også lakrissjokoladen Nero som en spesiell gave til AUFerne, som takk for deres karakteristikker i skolevalgene av Frp som nei-til-neger-Høyre.
Dagens tekst finner jeg hos Jonas Gahr Støre, som ikke deler ut godis, men pepper. Han refser i Dagsavisen partikollegarene Jan Bøhler (stortingsrepresentant) og Rune Gerhardsen (leder av Oslo Ap: "Å si det som en generell observasjon at alle uten ID-papirer er kriminelle, stemmer ikke med virkeligheten. Det kommer mange som ikke har hatt sjansen til å få ID-papirer. Vi skal være veldig varsomme med å generalisere og omtale en sårbar gruppe slik".Han langer også ut mot Ap-medlem og leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen: "Noe av det som har sjokkert meg mest i valgkampen er Arne Johannessen, politiets fremste tillitsmann, som uttaler at vi står overfor 18.000 kriminelle, narkoselgende asylsøkere. Det er farlig språk fra personer som representerer ordensmakten og som vi har grunn til å lytte til. Nå har jeg sett at han dementerer det, men to sider i en stor avis blir ikke borte med et dementi".
Vel talt. Jeg går inn for Støre som utenriksminister i enhver regjering.
Skotske superklatrere med ny rute på Stetind
for 2 uker siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar