Og det ble morgen den 5.dag før valget.
Den begynner med at NRK lever opp til sin formidlerrolle og avspiller lydbåndopptak Frp har gjort fra skoledebattene. Det kunne vært ganske interessant også å høre opptak av både Frp’s og andre partiers representanter. Mange av dem er som babyer: De tror de får flest stemmer hvis de bare skriker høyt nok (jeg gjør et unntak for Odd Einar Dørum som stilte opp på Fagerborg i Oslo, hos han går det mer på høyt tempo).
Mest skremmende er det kanskje at Vigrid, med et svært brunt preg, fikk 10 pst av stemmene i Ål.
I skoledebatter skal man ta høyde for ungdommelig uvørenhet og frispråk i slike sammenhenger. Men av en stortingsrepresentant for Ap ( Stoltenbergs varamann) ventes mer substans. Han har i skoledebattene sagt at Frp er et rasistisk parti. Det er en grov beskyldning, og den er usann. Et halvhjertet forsøk på omformulering endrer ikke håpet om at en politiker ikke blir en stemmesanker selv om han eter i seg ordene sine.
Han sa heller ikke noe om at to av Ap-toppene i Oslo (en av dem sitter på Stortinget) går inn for å vanne ut menneskerettigheter og rettssikkerhet, ved å foreslå at kriminelle asylsøkere skal interneres til de kan sendes hjem. ”Politikere som stjeler andres klær, skal fortsatt gå fri” (Dagens Næringsliv).
Fra asyl- og integreringsfronter registrerer jeg ellers at landbruksministeren med den kriminallignende navnet Brekk slår tillyd for å bruke norske gårder som asylmottak. Da kan Mullah Krekar kanskje bli gårdskar, mens det kan bli verre å sende Lars Sponheim til Afrika for å bestyre asylmottak der, slik Dagens Næringsliv antyer i en Frp-reportasje.
Det er bare to meningsmålinger i dag (VG og Avisenes Nyhetsbyrå), pluss resultatene fra skolevalgene. Ap og Frp slåss om hvem som vant dette valget, men sikkert er det at SV er taperen, aldri før har partiet hatt så dårlige tall. Partiet sliter også i den generelle valgkampen. Kanskje må Kristin finne på noe som matcher Erik Solheim stunt fra 1989. Det var dårlige tall, så daværende partileder stilte i moteriktig genser og dro frem en pose barnetimegodt da miljøspørsmålet kom på bordet. Aggressive journalister (husker du, Bjørn Hansen?) kjørte ham hardt, men seerne syntes det var mobbing, og Solheim fikk sympatien.
Høyre har løftet seg fra vårens begredelige målinger. Erna har skjerpet seg og gjør en fin innsats, selv om hun ikke var helt på sitt beste i gårsdagens utspørring på NRK-TV (terningkast 3 i Dagsavisen,4 i VG). Jeg vet ikke om begrepet Jern-Erna vil forsvinne, men jeg registrerer at Per Anders Hoel i Vårt Land gir henne merkelappen ”Teflon-Erna, ikke noe politisk ekkelt setter seg fast”.
Frp må også i dag registrere negative målingstall, og Siv oppfører seg stadig som en sveket brud, selv om hun i går ikke kom til Hamar med Høyre-slakt. Hun presisterte tvert imot at hun ikke er sint. Men både bildet av Tuppen Solberg og Lillemor Jensen som går fra hverandre og av Solberg på bordet (med Sponheim som kingmaker og Høybråten som effektiv og viktig adjutant) viser sannheten i det gamle ordet om at et bilde kan si mer enn tusen ord. Det siste bildet kan få like positiv virkning som Venstres montasje fra 1985 med Odd Einar Dørum som brudgom og Gro som brud slo negativt ut.
Generelt bør politikere være varsomme med stunts. Erna bør ikke kopiere Jan Pedersens innendørs motorsykkelopptreden i Bærum i 1995. Kristin Halvorsen bør ikke gjøre som Hanna Kvanmo som kjørte motorsykkel med sidevogn i Brummunddal , det blir lett fleiping med hvem som er i sidevogna. Liv Signe Navarsete har neppe noe å tjene på at hun gjør som Anne Lahnstein i 1989 og ikler seg trang silkekjole lange sorte hansker med påfølgende overskrift i Se og Hør: ”Mest sexy i Sp”. Jens Stoltenberg har nok ikke tenkt å kopiere Thorbjørn Jaglands brystgrep på Synnøve Svabø på sluttet av 90-tallet. Derimot var Jens heldig med sitt trompetspill ved åpningen av jazzfestivalen i Molde i 2001 – best karakter for mot og politisk musikalitet, mindre for selve fremførelsen.
Også vokale prestasjoner kan hjelpe. Tidligere justisminister Grete faremo mener ihvertfall at ”20 sekunder med visesang kan utrette mer enn ett års politisk arbeid”. Det skal imidlertid være usagt om dette gjaldt Valgerd Svarstad Hauglands fremtreden da hun i KrFs mer løsslupne periode slo til med en sterk versjon av ”La det swinge, la det rock’n roll”.
Kanskje er det Venstre som er mest fornøyd i dag, klar fremgang på begge målingene og i skolevalget. Men partiet må aldri glemme Taylors sang i Bjørnsons ”Maria Stuart”: "Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg”.
Blant de virkelig vesentlige nyhetene registrerer jeg at avisene i dag følger opp gårsdagens tv-dekning av Tommy Sharifs overgang fra Frp til Høyre. Det var TV 2s utspørring av Frp-leder Siv Jensen som gjorde utslaget: ”Jeg måtte sjekke hvilken dag det var. Jeg trodde et øyeblikk det var lørdag kveld og komitimen jeg så på”. Han skal nå verve tilhengere på Karl Johan, men dekk-kongen bør passe seg for ikke å bli så nedslitt at han mangler profil.
Jens Stoltenberg snubler over sine problemer av i dag og sine sitater fra i går. I dag kom meldingen om at et av ti svømmebassenger i kommunen står tomme, i kontrast til Stoltenberg i 2005: ”Vi skal fylle bassengene”. Siden vi er i det våte/tørre element, bør alle politikere ta seg ad notam Khrustsjovs ord om at ”politikere er de samme overalt, de lover å bygge en bro selv der hvor det ikke er noen elv”.
Rødgrønne topper har lenge forkynt at de ikke har noen plan B i regjeringsspørsmålet. En rekke sentrale kilder i Sp forteller til Nationen, selvsagt anonymt, at de håper Ap vil dumpe SV i regjering for bedre å kunne samarbeide med sentrumspartiene, dersom de rødgrønne skulle komme i mindretall. Før omtalte Brekk benekter dette – naturligvis.
En snikende tvil på at ”seieren følger våre faner” finner vi også i en liten undersøkelse i Kommunal Rapport, der rødgrønne lokalpolitikerne avslører en Plan C ved å be sine partiledere holde på regjeringsmakten selv om opposisjonen får flertall.
Den viktigste tekst for dagen finnes i Aftenposten.De fire tidligere statsministrene Jagland, Bondevik, Willoch og Nordli er der enige om at dagens politikere ikke tør å ta de tøffe grepene som må til for å forberede Norge på eldrebølgen. De mener at velferdsstaten er truet og at flomvarselet ikke tas på alvor.De sier imidlertid ikke så mye om hva de selv gjorde, men oppfordringen ligner på Jon Leirfalls ord om at "no må de sjå å komm dokk på banen, guta, og itj sætt i garderoben".
Det er ikke vanskelig å slutte seg til Thorbjørn Jaglands ord: "Det er en illusjon at oljefondet er tilstrekkelig for å sikre oss mot eldrebølgen og de belastningene som følger med den. Å sikre tilstrekkelig personell til, og finansiering av, eldreomsorgen er derfor den største utfordringen Norge har, sammen med klimakrisen"
Og siden Kjell Magne Bondevik er prest, sier jeg ja og amen til hans håp om dette temaet kan komme skikkelig på dagsorden mellom valgene. Det er lettere å treffe modige beslutninger hvis man er et stykke unna valg.
Jeg ønsker alle politikere og valgarbeider en god dag, med ønsket om at de ikke må ligne meteorologen som sa: Værmeldingen er riktig, men været er galt”
onsdag 9. september 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Som alltid interessant og velskrevet!
SvarSlettFrp er riktig nok ikke et rasistisk parti i seg selv, men vet om mange som stemmer Frp og er rasister :p
SvarSlettVet selv om mange som stemmer Ap som er idioter....
SvarSlettHernes: Takk for oppmuntring, alltid kjekt.
SvarSlettAnonym( 1 og 2: Det viktigste er å stemme, nest viktigst å være forsiktiog med å utdele merkelapper
Det som er bekymringsverdi her er at over 360 stemte på det kommunistiske parti. Dette er jo langt mer alvorlig.
SvarSlettJeg applauderer din nøytralitet i denne velformulerte artikkelen.
SvarSlettFrp Velger