søndag 28. desember 2008

Den store reisequiz'en

Hver jul og påske lager jeg en stor reisequiz til Stavanger Aftenblad, bergegns Tidende, Adresseavisen og Fædrelandsvennen. Det er en tynn rød tråd i reiseruten (enkelte lange sprang, litt på kryss og tvers i Europa og innspurten i Norge). Turen begynner i avisenes nedslagsområder, går nordover, til England og videre til det amerikanske kontinent, til Afrika, så langt, langt østover, hvoretter vi snur og ender opp med et lite tokt i det sørlige Norge. De ca. 40 første spørsmålene er felles for de fire avisene, deretter kommer de mer lokale spørsmål for den enkelte avis. Svarene blir lagt ut en stund etter innsendingsfristen til regionavisene, trolig rundt 15.januar ettersom meg er i på Kapp Verde 5.-13-januar. Bruk internett, kart og andre oppslagsverker, om nødvendig. God tur!

En hendelse her med en admiral i hovedrollen skapte diplomatiske problemer for Norge, var en skandale for vårt forsvar, og ga navn til en populær betegnelse i fem år. Her er Nord-Europas største i sitt slag, den veier 50-100 tonn. En om lag 100 år gammel oppfinnelse i stålproduksjonen ble tatt i bruk over hele verden – og brukes fremdeles, men det ble like før jul bestemt slutt i en annen kommune i fylket


I denne kommunen har ikke alle som burde gjøre det, fulgt ordene i Matteus 25., selv hyrdene var til å begynne med litt unnfallende. Da rekefiskeren satset her, var det den beste nyhet siden en jernbanestrekning ble åpnet for 80-90 år siden. Kommunen grenser til tre andre fylker. Den ble i fjor landets største i en sammenheng, og kunne bokstavelig talt si ”ædabæda” til en Rogalands-kommune, som i år arrangerte et stort mesterskap relatert til temaet vi er inne på.


Fra dette møtestedet for en fest kom provokatøren som gjennomførte en stor klassereise og som en del møter mange ganger årlig. Viktige tall er særlig 739 og 765, og vi nærmer oss 63 og 65. Vi skal til en kommune som grenser til en kommune med endestasjon og et fotballag som bergsikkert overrasket i eliteserien.


På dette stedet var hertuginnen på besøk hos en god venn. En norsk forfatter som for syv år siden skrev en bok som gir ham en viktig plass i nyere norsk litteratur (den alene har gitt ham fire priser, han har minst 12 til), har fått sitt eget bibliotek her. Noen satset på at alle hus i byen skulle måles i alle nyanser av en farge, men det ble initiativtakerne stort sett blå for. Et kjent fiskeprodukt produseres her.


Et skip som både frakter både mennesker og gods, er samtidig et forskningsfartøy. Skipet har et eget rom med malerier av den kjente svaksynte norske maleren som skapte en spesiell teknikk. Maleriene ble overført fra en eldre båt med navn etter han som styrte en del av Norge som nå tilhører et annet land. Det nyeste skipet har samme navn som det to-tre kilometer lange trekkplasteret for turister som vi skal frem til. Her var det stor dramatikk før år 1900, sterkt skildret i en bok av han som ga penger til å gjenreise en kirke.


I denne kommunen utløste en annonse en handling som har fått meget stor oppmerksomhet denne høsten. Kommunen forvalter en spesiell arv, markert av dronning Sonja. I høst ble det også oppdaget husdyr med en annerledes farge enn den vanlige. Navnet er det samme som en av de klareste stjerner på himmelen, som to romfartsfarkoster og som dampbåten til en svensk ekspedisjon som utførte en førstegangsreise.


Noe verdifullt som ble funnet i denne kommunen i 30-årene, havnet på i en by der de klarte seg likevel. Fraflyttingskommunen vil nå ha funnet tilbake. En synsk mann som skal ha sette viktige hendelser som den første verdenskrig, den russiske revolusjon og et stort forlis, fikk kommunenavnet inn i et kallenavn (kommunen har for øvrig to andre navn). Et spesielt punkt i Europa ligger i kommunen.


Dette var lenge den største byen i Europa uten et toppserielag i fotball, men dette har i høst endret seg med en sensasjonell innsats. Byens klubb gikk på fem sesonger fra å slite i endredel av det tredje nivået til en sensasjonell toppserieinnsats.. Telefonkioskene i byen har en annen farge enn alle andre i landet. Bynavnet er også et astronomisk begrep med stor tyngdekraft. En fredsprisvinner bærer byens navn.


Sjefens eldste barnebarn giftet seg her i sommer, men det var adskillig større oppmerksomhet i april for tre år siden da nestsjefen giftet seg for 2.gang, Anti-tyske holdninger førte til at stedet ga navn til et meget spesielt og svært kjent hus. På ingen andre festninger bor det så mange som her. Denne lille byen har to jernbanestasjoner og et teater. Mange menn kjenner navnet.


Når vi hører hjerteslaget fra han som døde i en flyulykke, tenker vi automatisk på denne byen. Den ligger i et område der det i en periode fantes et kongedømme med norskinspurert styre. Et rekordantall mennesker har vært innom; noen av attraksjonene er et bevertningssted og en virksomhet som nesten alle kommer innom. Harry Potters liv har en relasjon til oppgaven.


Dette området har hatt et dårlig rykte, men er nå sterkt revitalisert. Navnet er knyttet til dem som nesten aldri taper, og av to grupper som begge har besøkte Norge i år, noen med ”saus”-musikk, noen med gospel. Et familietrekløver med dette navnet har besatt fem ulike regjeringsposter.


Denne kommunikasjonsåren har spilt en viktig rolle innen landets kultur, den er kalt både mødreveien og landets storgate. Den ble brukt av mange som ønsket seg et bedre liv, den står sentralt i en bok om druer, og den har gitt navn til en klassisk poplåt brukt bl.a. av Chuck Berry, Nat King Cole og Rolling Stones. Den er restaurert, men finnes ikke på noen GPS. Stadig flere nordmenn har den på ønskelisten , og Wenche Myhre er inne på noe.


Hun med det berømte kysset, er født i denne staten. Hun ble verdensstjerne for 10 år siden, fikk et enormt kjendispreg, måtte avruses, mistet hår, kjemper om penger og barn. Den verdenskjente intervjuer og samtalepartner som ledet en nobelkonsert i Oslo, er født her, det var også lastebilsjåføren som ble enda mer verdenskjent. I en by i denne staten hadde to presidentkandidater sin første tv-debatt i høst.


I høst var det 100 år siden lanseringen i denne byen av et verdenskjent produkt. En av filmhistoriens klassikere i moderne tid med den store klovnen i hovedrollen, er bygget over arbeidet ved en virksomhet tilknyttet produksjonen av produktet. Herfra kom han som for over 50 år siden skapte en melodi som ga grunnlag for en film som skapte opptøyer, en norsk by forsøkte å stanse den. Kjent fra et selskap og medsøstre i byen er hun med Arne og Olaf.


Dette stedet ble grunnlagt for vel 100 år siden med kapital fra ett land, område fra et annet, og norske materialer og ekspertise. Den norske grunnleggeren er hedret med et engelsk frimerke. Stedet var i mange tiår utgangspunkt for industriell virksomhet, men ble forlatt i 60-årene. Et produkt herfra reddet tusenvis av liv under 1.verdenskrig. Her ligger han begravet som manglet 180 km på å nå sitt store mål. Stedet var på 80-tallet okkupert i tre dager.


Hun som er fordi vi er, laget en fortelling samtidig med en prosess som angikk et menneske født i dette landet. Hun har et navn velkjent fra århundrers kunst, et av verkene ble stjålet i Norge men kom tilbake, Landet vi skal frem til ble selvstendig og fikk nytt navn i 1964. Da ble han valgt til president som senere fikk tittelen på livstid, men som likevel tapte makten ved de første frie valg på 90-tallet. Han hadde samme fornavns som stedet for et viktig europeisk slag. En innsjø med landets navn er blant de fem største i verdensdelen.


Har personer fra dette landet deltatt i et folkemord i hjemlandet på 90-tallet? Etterforskningen i Norge startet i høst. Landet har vært styrt av Tyskland og Belgia. To folkegrupper har står steilt imot hverandre, og på 90-tallet ble bortimot en million av den ene gruppen drept. En mann i et hotell handlet der Vesten var feig og sviktet totalt. Få, om noen, land har så mange kvinner i parlamentet.


Han har under 20 blank, er snart under 10, og kommer opprinnelig fra dette lille landet (et av de minste i sin verdensdel). Det grenser mot et hav og er ellers helt omgitt av et annet land, egentlig er det bare to litt store elvebredder. Her er en spesiell stripe beregnet på en abort, og frimerkesamlere vet at dette er et fugleland. Her er det røtter, i hvert fall hvert annet år.


Et attråverdig transportmiddel er årsaken til at hun som har vært mamma og gått sin vei i New York , neste år drar til den byen vi skal frem til. Den har et landemerke som står seg godt i eksteriøret, mens interiøret ikke lenger tilfredstiller dagens krav, slik at det er snakk om et nytt hus til formålet. Byen er landets største og eldste, men ikke hovedstad. Bynavnet er det samme som fornavnet til filmregissøren som fikk Oscar da han dro ut av en verdensdel, men kanskje ble vel så kjent da han kledde en mannlig dust i kvinneklær.

Denne helligdommen har mange hoder. Her ligger verdens største i sitt slag, 348 meter over terrenget. Stedet er ett av de få som er på Unescos liste over verdensarven både på grunn av natur og av kultur, det er mye fotografert og malt. Navnet er engelsk/lokalt sammensatt. Det kan være 50 graders temperaturforskjell sommer-vinter, og stedet er i et land som ligger mellom to hav.


En sanger fikk i høst en sekser på terningen, og et av bidragene har en tittel med denne byens navn, som har et sus av eventyr over seg, et sentralt ledd i en historisk ferdselsrute med tekstilpreg. Det er skrevet flere bøker med byens navn i tittelen, en av dem, av en libanesisk forfatter, inngår et tre som er kjent fra en liten bibelsk klatring.


Dette kongeriket er uten veier, og det fikk noe selvstendighet for 50-60 år siden. De mindre enn 10 000 innbyggerne har en annen religion enn statsreligionen i landet de egentlig tilhører. To fremkomstmidler som begge har hestekrefter, har samme navn som det, under 10 mil lange og under 5 mil på det bredeste, området vi skal frem til. Det ene er fra 1964, det andre er om lag halvannen meter høyt.


Det har vært en uro og aksjoner mot USA i dette landet, som ligger på en halvøy med et hav i vest og en bukt i sør. Her finner vi trolig den eldste ”skyskraperbyen” som finnes, over 1000 år eldre enn de amerikanske tårn, bygget av leire med høyder opp til 10 etasjer. Den gavmilde dronningen vi leser om 1.Kongebok og 2.Krønikenbok, samt i Koranen, levde i et oldtidsrike som lå her.


I høst kom en nyhetsmelding om at et tresifret antall tilhengere av en religion som er nærmest islam, med også har jødiske, kristne og hinduistiske trekk, fikk passere en grense og dra på en pilegrimsreise. Grensen er ikke internasjonalt anerkjent. Den ligger i det omdiskuterte område som vi skal frem til. Det grenser til fire land. Tre fjerdedeler er okkupert. Viktige årstall er 1949, 1967, 1974, 1981.


For første gang har presidenten i dette landet møtt presidenten i et naboland, det skjedde ved en fotballkamp i høst. Grensen mellom landene har vært stengt i mange år. En nordmann har fått et ualminnelig godt ettermæle for sin flyktningeinnsats i landet vi skal frem til. Landete ble kristnet svært tidlig. Landet har ikke kystlinje og ligger mellom et hav og en innsjø.


Forandring er ordet som karakteriserer de siste 10-15 års utvikling i denne byen, som er blitt en av Europas ledende kulturbyer. Den ligger ved en bukt ikke så langt ifra en annen by der en nordmann på 90-tallet tok VM-gull i en idrett der en armsterk tok syv seire på rad i en tøff tur. Et bygg har gjennom sitt utseende og innhold vakt oppmerksomhet og beundring. Det bærer navnet til en familie som opprinnelig kom fra Sveits og som har fått i stand en museumskjede. Byen er en av de mest kjente i et urfolksområde.

Mye kulturhistorie preger denne byen. Her virket landets største dikter som skrev om sannhet, og kamp mot djevelen, og samtidig med ham var en annen stor dikter som bl.a. skrev om to kjente dronningers ( i et annet land) tragedie. Her virket geniet som dro sin vei da han ikke fikk en lovet stilling. Et dokument som ble etterfulgt i 14 år, bærer byens navn.


Han som både skrev en opera med samme navn som en norsk sjokolade med en spesiell form, og som ble inspirert til å skrive en annen opera etter et besøk i Norge, etablerte en virksomhet i denne byen. I sommer skapte en norsk regissør stor jubel for sin oppføring av en tredje opera, der spenningen mellom gode og ondt kobles til moderne historie. Byen ligger ved A9 i en delstat der et parti som hadde absolutt flertall, tapte valget i høst.


Fire mot en møttes her i et sentralt oppgjør i europeisk historie. Det er under 20 km vei til en hovedstad med en svært en viktig institusjon som nordmenn har et blandet forhold til. Stedets navn ble svært kjent i 1974, og i høst har denne sammenhengen vært på manges lepper. Dette er også navnet på den største jernbanestasjonen i en hovedstad i et annet land.

Over 150 nordmenn falt i dette området. De siste årene har det vært en aksjon for å bringe dem til begravelse i norsk jord eller til en fellesgrav i dette området. Det har alltid vært gjenstand for stridigheter mellom land og kirker, og her har det vært impulser både fra øst og vest. Tapet av mesteparten av området førte til at et land valgte side i 2.verdenskrig. Eventyr herfra inspirerte et stort nasjonalepos.

I domkirken her var det en mor som fikk en åpenbaring, hun ga bort eiendommen til et kloster, og fødte der en sønn. Historien om han finnes i fire populære bøker (solgt i nærmere 200.000 eksemplarer i Norge) og to filmer. Flere millioner turister har de senere år vandret i hans fotspor. Byen ble ofte herjer av styrker fra nabolandet for 4-500 år siden. Den ligger mellom to innsjøer som begge begynner med samme bokstav.


I denne pittoreske kystbyen er det mye grov vold og mange drap. Det er stor oppmerksomhet rundt en fars vanskelige forhold til sin datter. Herfra er det ferjeforbindelse både til et land som får stadig tettere kontakt med Norge på det menneskelige plan, og til en nabolandsøy med klipper, gode forhold for syklister og en hovedstad med samme navn som en norsk-amerikaner som ledet en polarekspedisjon som innebar både en kvinnelig førstegangshendelse og oppdagelse og fotografering av et ukjent område.


Mange har i høst møtt en ambisiøs psykolog som noe motyillig kommer til et hytteområde i denne kommunen. Det hender at landet styres herfra. Her ble han født som dro gjennom en viktig ferdselsåre begge veier og som fikk en statue i et av verdens største land. Og i et slag her døde han som tradisjonen mener var sønn av en konge og en trønderjente. Et skuespill med hans navn er skrevet av en av våre store klassikere.


Trygve Bratteli, Ole Hallesby, Einar Gerhardsen, Arnulf Øverland og Birger Ruud var alle innom dette stedet. En med navnet har scoret flest norske landslagsmål gjennom tidene, og en annen med navnet satte verdensrekord og ble egentlig opphavsmann til et velkjent idretts-/samfunnsuttrykk.


Verdens første verk i sitt slag skal åpnes til jul i denne kommunen, som er en halvøy med en fjord på hver side. Utenfor et område på sydspissen av halvøya flyter fjordene sammen. For 20 år siden gjorde Stortinget et politisk vedtak om å legge et viktig anlegg hit, men med tvilsom begrunnelse skjedde det aldri. Her bodde en stund politikeren som la seg ut med stålmannen.

En film med denne byens og hovedpersonens navn fikk en prestisjetung invitasjon og kan kanskje oppnå gunst hos en med en marsjkonges fornavn. Syv ganger appellerte den til Amanda. Her har det vært ferjested for en viktig krysning i over 400 år. En herfra, kjent for sin lyse dress, leder en institusjon som skapte røre i det politiske liv tidligere i år. Han med ”auau” kommer også herfra.


Her malte han som har preget nordmenns forestillinger om et spesielt vesen, det kjente maleriet av et annet, like kjent vesen. Blomstringen rundt 1.mai er viden kjent, bl.a. ble deler av innspillingen av en kjent norsk historisk film lagt hit på grunn av disse blomstene, som er giftige. Her var det urent vann, og navnet skal komme fra bønn i forbindelse med forbipassering.


I denne kommunen bodde han som ifølge Snorre sørger for et møte mellom to guder, det ble viktig for en forandring i det norske samfunn. Hendelsen har inspirert kommunevåpenet. Fylkeskommunen ønsker nå å frede stedet der en 17 år gamle jente gikk på tvers av tradisjonen og tilførte et næringsmiddel en ny ingrediens, slik at produktet i over 140 år er blitt det mange mener er et nasjonalprodukt. Kommunen grenser til syv andre, og navnet bærer preg av en kommunedeling.


Her var det sesongstart, her ligger et hotell som tre år på rad har toppet den kanskje mest prestisjetunge reiselivskåring, og her løpes det etter gresk modell. Han som sang om en hest, minner og midnattssol, instituerte et viktig arrangement her.


En hendelse her i 1940 med en admiral-følger i hovedrollen skapte diplomatiske problemer for Norge, var en skandale for vårt forsvar, og ga navn til en meget populær betegnelse i fem år. Her er Nord-Europas største i sitt slag, den veier 50-100 tonn. En om lag 100 år gammel oppfinnelse herfra i stålproduksjonen ble tatt i bruk over hele verden – men i høst kom budskapet om ovnsstenging et annet sted i fylket.

ADRESSEAVISEN:
I denne tidligere kommunen stedet ble det i høst undertegnet en avtale om en viktig fangst. Her er en endestasjon. En prisbelønt med samme navn ble innstilt til noe som åtte nordmenn har fått, han utgjør halvparten av et band som har halvparten av hans navn i halvparten av bandets navn. Også en med olympisk sølv har samme navn. En stormakt ble ifølge Adresseavisen angrepet av produkt herfra.


På denne gården ligger en statsminister begravet, han døde i et skuddår. Her ble det i år gjort et interessant funn, et drama har fått et skuespill. Gården ble overtatt av en ideell organisasjon, som skiftet navn på 90-tallet og i dag driver en spesialskole på stedet. Gården ligger i en kommune med en tradisjonell rett som våpen. En familie med samme savn som gården vi skal frem til, har i 150-200 år eid et tidligere krongods i en nabokommune.


Denne gården er et hellig sted med blod, og her har det bodd mennesker i 3000 år. De som kom ut for et stygt uvær i nabofylket herjet her. En tidligere president forbindes med stedet. To feller kjempet om vedkommendes stol. Her er landets største farm i sitt slag. Stedet ligger i et område som omfatter flere kommuner og har gitt navn til en spesiell rett; denne gården har en egen oppskrift som har vært urørt i generasjoner. En rose skapte glede.En fra denne grensekommunen har vært populær denne høsten. Her finnes et minne om en meget viktig hendelse i norsk historie. Initiativtager var en prestesønn som senere laget en nyttig bok for emigranter. Kommunen er et viktig sted for en gruppe som sammen med andre i et tidligere norsk område utgjør 1000-1200 personer. En vinteridrettsmann har både olympisk gull og sølv i VM. Her er det flere planter som ikke finnes lenger nord, og kommunen er særlig kjent for en sko.


En ny, stor vei har gjort det lettere å komme til dette tettstedet, som er det største i en kommune. Her var det en lang arbeidskonflikt og en hendelse som er enestående i norgeshistorien. Det som skjedde har dannet grunnlag for et skuespill, trolig det eneste som har forårsaket arbeidsstans under forestillingen. En bedrift her, med tilknytning til hendelsen som er nevnt, er verdens nordligste i sitt slag.


Et lag der 5 av 6 representerte et lag fra dette stedet fikk pallplassering under et OL i høst, en av dem fikk også sølv individuelt. For over 100 år siden ble en viktig last fraktet til Norge om bord på med et skip samme navn som dette stedet. Med en dobling av siste konsonant blir det navnet på han med hornet og det skarpe synet. Her er det mye salg.


FÆDRELANDSVENNEN:
Noen titalls krigsfanger er fokus i et verk som en fra denne kommunen har brukt flere åre på å gjøre ferdig. En som har fire seniorgull og to juniorgull i VM, bor i kommunen, Her bor også hun med det store hjerte og plass for en gruppe utlendinger. Fugleelskere fryktet et bygg, en husselger lovet langvarige forsyninger av snop til kjøper, mange reagerte på et uanstendig vedtak om utsending, og her er trolig landets lengste bro i sitt slag.


I sommer var det et navneskifte på dette stedet slik at politikeren med patriarknavnet, han som ville begrense for mye og spurte for lite, fikk avløsning av en utenlandsk firkantbetegnelse med minner om en middagsrett. En Stavanger-mann står for det nye og lyse i kombinasjon med det gamle og mørke i et bygg. Og herfra kommer en som imiterer godt.


I denne kommunen har det gått varmt for seg. Den grenser til 8 andre kommuner, og her konkurrerte spesielle akrobater i sommer. En luftig, høyere utdanning her har fått godkjennelse. Herfra kom han som tok olympisk gull med 4/10 sekund margin på 1500 m.

Jakob Sande skriver i et dikt om en ikke helt ung mann som i sin barndom hadde sprunget barbent i noe som har gitt navn til denne tidligere kommunen. Navnet er også kjent fra et sted som har en høyde over havet som er brukt som tittel på en bok av en tidligere norsk statsråd. Herfra kommer han som fikk den samme prisen som Hege fikk i fjor, som har vært i arkivet, og som har skrevet om en debutantpostboks. Her kan man dra på safari.


BERGENS TIDENDE:
I høst var det en del oppmerksomhet rundt han som har fått en prestisjetung idrettspris, og som i to omganger har vært aktiv i en europeisk hovedstad. Han kommer fra denne kommunen, og det gjør også talentet som sa nei til en legendarisk manager. Her er det utviklet en fremtidsrettet industrimodell med bakgrunn i en gammel industrikultur. En gave laget i kommunen skapte problemer, og i høst kom en ungdomsbok om hendelser her for over 1200 år siden.


Unge giftelystne menn i en annen kommune bør komme over fjorden og hit til denne kommunen. En ensom planet mener at den tar turistkaka. I forbindelse med et kirkejubileum – som skyldes hun som satte mannen på et skjær og rodde fra ham – blir det i 2009 kamp mellom kirke og konge. 20 år gamle sår ble rippet opp i høst. Idolet bygger en spesielt utformet hytte, folk knyttes sammen på en spesiell måte, og noen trær ser ikke ut som andre trær.


Den velkjente utledingen som hadde hytte på dette stedet møter i en av høstens bøker en offiser som har gitt boken navn og som ser tilbake på livet, som bl.a. inneholdt tjeneste hos en norgesglad keiser. De fleste ble svært overrasket da forfatteren for noen år siden var norsk kandidat til en internasjonal pris. På dette stedet møter to vakre daler noe langt. Vel tre mil unna langs en kjærlighetsvei, ligger noe som er listeført og Norges eldste i sitt slag. I kommunen er det mye bringebær.


I denne kommunen, som grenser til seks andre, strevde politikere i motbakke. Han som spurte vinden og ble minnet med ufullstendige sannheter, kom herfra. Her var det NM i en spesiell vannaktivitet. En grunnstoff-poet fikk i oktober en massiv blokk. Alkohol skapte nettproblem. Sognepresten var talsmann for alternativt tilsyn.


I sommer ble det i dette området gjort et funn i dyreriket som det første i sitt slag i Norge. Det skyldes trolig miljøkriminalitet. Her planlegger vel 400 venner en storsatsning i hotellbransjen. Et trafikkspørsmål har skapt bølger. Her gikk politiet fra dør til dør. Han som tok gull og så ble oppsagt, kommer herfra. Vedtak om vær og humør skapte blest.


STAVANGER AFTENBLAD:
Du kan nesten ikke bo bedre enn i denne kommunen, skal vi tro en undersøkelse i høst. Vil en leder for mangfold og opprør komme herfra? Skal innbyggerne sponses ved innkjøp av et spesielt fremkomstmiddel? Kommer tunnelen? Og hva skrev vel ikke Jules Verne?


På dette stedet flyttes en virksomhet med assosiasjoner til navnet på en politiker og næringsleder som for noen år siden dessverre var mye fremme i mediene. Lillebjørn sang om en kunstners arbeid her, tanken om et velkjent selskap ble lansert her for over 150 år siden, og her var det en gavmild embetsmann.


På dette stedet skal et over 750 år gammelt bygg restaureres for et tosifret antall millioner. Her ligger et vel 20 år gammelt ofte brukt hus, som ble ødelagt i brann, men bygget opp igjen. Her er noe av det lengste i Norge, og her var både han med samme mellomnavn som en norsk fredsprisvinner, og hans søster. Her utvikles spennende næringsmidler, og her kan gamle dyder bli restaurert.


Både hun med kjærlighetsmåltidet, hun med engler og jeger, og hun med kjærlighetssorgen kommer fra denne kommunen. For å bli gift måtte en herfra konvertere. En redningsdåd havnet i Nordahl Rolfsens lesebok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar