fredag 28. november 2008

Pøbelen Jespersen

Otto Jespersen gjør det igjen! VBryter grenser, provoserer, utløser protester - og heiarop.
Trolig regner han alt som god reklame.
Men hans harselas i Torsdagsklubben på T2(se sak og reaksjoner på NRKs nettside ) med jødene og gasskamrene i utrydelsesleiren Auschwitz har han ikke bare gått for langt, han har kjørt for fort slik han gjorde det da han raste gjennom Hell-tunnelen (hvilket navn!) i Stjørdal med 132 km/t, og ble dømt til 15 dager i fengsel og senere suppekoking til natteravner i Oslo.

Jeg har fulgt Jespersens humor og halsbrekkende stunts gjennom flere år.Han engasjerer, og ikke sjelden har han gode poenger. Ikke alt har vært like morsomt - men humor er en individuell greie, og der jeg ler hører andre Gjespersen.
Men han våger å satse, han er definitivt ikke i A4-format.Han får meg dessuten til å reflektere over hvorfor jeg reagerer, samtidig som jeg synes mange for lett lar seg provosere og gi offentlig uttrykk for det.,Det eneste de som regel oppnår er å gi ham gratisreklame og større seertall. Det siste er som kjent den fremste kvalitetsmåler i endel tv-kanaler.

Otto Jespersen kan ruske opp i en søvnig offentlighet gjennom fleipen,overspillet, parodien,de intelligente angrepene på det selvhøytidelige. Innimellom bommer han, innimellom får han en innertier; kanonen er ladet med alt fra løskrutt til målsøkende raketter.
Skjønt stundom hadde det virket sterkere om han ikke først og fremst fremstår som en korstogsfarer med omvendt fortegn. De gode humoristene retter satiren i mange retninger, Jespersens sikte virker ikke sjelden fastlåst.

Pluss og minus. Begeistring og forargelse. Men fleip ikke Holocaust. Denne "verste tragedien i det moderne Europas historie" (historikeren Odd-Bjørn Fure, leder for Holocaust-senteret i Oslo) må aldri - ALDRI -brukes slik at det kan gi "oppdrift til negative stereotypier"
Jespersen fyrer godt oppunder tendensen til å bruke "jøde" som skjellsord i ungdomsmiljøer i Oslo.

Det er bare pinlig når programdirektør Nils Ketil Andresen i TV2 får seg til å si at "hvis Imre Hercz (han kom til Auschwitz 15 år gammel, men overlevde i motsetning til mange, mange andre)føler seg støtt, beklager vi selvsagt det". Dette er medienes
feigeste måte å håndtere slike reaksjoner på.

I Holocaust-saken finner jeg bare en passende karakteristikk av Otto Jespersen: Pøbel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar