mandag 29. juli 2019

Best da det gjaldt

Egil Danielsen er død. Og jeg er tilbake til 1956 og hører Halfdan Hegtun på en knitrende radiolinje fra andre siden av jordkloden, fra OL i Melbourne: «-Der kommer han igjen, Å nei, tilløpet klaffer ikke nå heller. Utkastet der, det går, det går, det går langt! Men, men – det er jo verdensrekord! 85,71 m, over to meters forbedring»,
Egil Danielsen var favoritt i spydkast. Ubeseiret. 12 ganger over 80 meter. Bare 9 cm unna polakken Janusz Sidlos verdensrekord 83.66 m. Kvalifisering om formiddagen. 74.15 m i første kast, uten å ta av seg treningsbuksa. Men så butter det i finalen. Førstekastet glipper, enda verre i det neste (under 65 m), mens Sidlo setter olympiske rekord og snuser på 8o meters markeringen. 70,75 m i siste kast før finalen. Nerver, manglende mental styrke? Han er nr.6, seks går videre med et nødskrik, som sistemann
Finale. Sidlo og en russer har tatt i bruk et nytt svensk stålspyd, alle andres spyd er av tre. «Vil du låne?» spør Sidlo i aller beste olympiske ånd. Og Danielsen slår til. Brannmannen Egil Danielsen klarte nervepresset. Best da det gjaldt.
Dette var første norske gull i friidrett etter Helge Løvlands guill i 10-kamp i 1920. Ingen syntes syntes det var noe rart at han glemte å ta av seg topplua på seierspallen da prins Axel av Danmark delte ut gullmedaljen Foto: NTB scanpix).
Fire år senere, i Roma, OL ble han slått ut i kvalifiseringen med resultatet 72.93
Barnehjemsgutten Egil var var unik. Han klarte ikke idrettsmerket fordi han løp for sakte og ikke kunne støte kule, men han hadde rytme og fart på slutten av tilløpet. Han ville gjerne inn i det militære, men fikk ikke overbevist testerne før han kastet granaten over 80 meter.
Roma-OL var også en annen nordmann med i spydkast. Men Terje Pedersen vrikket foten etter å ha kvalifisert seg til finalen i første kast og måtte bare se på de andre.
Så kom 1964. Jeg var på to syore stevner på Bislet, og begge gangene opplevde jeg at Terje Pedersen satte verdensrekord. . Først fløt spydet 87,12 1. juli. Så 2. september la han på til 91,72.
Magisk. Jeg kan ennå høre Bislet-brølet.
Pedersen var stor favoritt foran Tokyo-OL, men skader og overtrening ødela for ham. «Jeg hadde begynt på tannlegehøyskolen,og treneren hadde funnet ut av vi skulle møte opp på Bislett klokken seks om morran de to siste ukene før OL. I tillegg hadde jeg jobb tre kvelder i uken. Jeg var utslitt og ble nummer 13 i kvalifiseringen»
Danielsen var forøvrig den andre nordmannen som satte verdensrekord i kast, Sverre Strandli fra Brandval klarte 61,25 m i slegge i1952 (ble bare nr.7 i Helsinki-OL), og året etter kom 62,36 m.
Spydkast er Norges beste olympiske friidrettsøvelse gjennom tidene. Av 7 norske OL-gull i friidrett er fire vunnet i spydkast. Jeg var tilskuer i Sydney-OL i 2000 og opplevde jubelen for Trine (Solberg) Hattestad, 68,91 m. Andreas Thorkildsen toppet seierspallen i Athen 2004, 86,50 m, og Beijing 2008, 90,57m. (spydet var blitt tyngre siden 1i956)Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar