tirsdag 27. juli 2010

Høyeste Foss og foss

Hva er Norges høyeste foss? Den 92 år gamle Wenche Foss rager øverst. Etterkrigstidens store diva, en alltid brennede samvittighet for de svake. Hun som tror på engler, ”ikke så rart, kanskje, jeg som ikke engang forstår hvordan jeg skal bruke en mobiltelefon!”. Som synes at ”å bytte bil er som å ta en ny elsker” . Som meget betimelig har påpekt at ”ord som 'respekt' og 'vennlighet' later til å være borte nå. Jeg antar de forsvant da 'forbruk' og 'nytelse' ble dagligtale.” Som sier at hun ”ikke har greie på penger, jeg, men er veldig glad i å ha nok av dem. Jeg har lært av min far ikke å ha gjeld, så det blir fortsatt et glass rødvin i ny og ne”. Og endelig: ”Taster skaper avstand mellom mennesker. Småprat, varme, nærhet er noen av de verdiene som taster og plastkort ikke kan formidle.”
Strålende. Ingen over, ingen ved siden.

Per Kristian Foss er en god toer - her som i Høyre. Fylte 60 år for en uke siden, har vært parlamentariker i 29 år. Kanskje Stortingets mest treffsikre, i det siste hans kommentar til Liv Signe Navarsetes zencoaching: ”Det er til det beste at man har en statsråd som er oppegående, men det bør man kanskje være før man blir statsråd”. Om Senterpartiet har han tidligere sagt at ”det fine med partiet er at de ikke mener det samme om to år som de mener nå.” Han var finansminister 2001-2005, og ervervet seg denne visdommen: ”Når du kikker ned i avgrunnen, stirrer avgrunnen tilbake på deg.” Og trolig var han ganske treffsikker da han fra samme posisjon forkynte at ”i følge våre analyser kommer fremtidssamfunnet til å bli omtrent som vi har det nå, bare en del dyrere”.
Foss synes også at ”det er bedre å være kjedelig i klærne enn i politikken”, og endelig at ”homofili er Guds måte å sikre at de virkelig begavede ikke trenger bruke tiden på å oppdra barn”.

Bronseplassen går til teologen Øyvind Foss, 76. Modig og velartikulert. Hans periode som offentlig person strekker seg fra begynnelsen av 1960- 60/70-tallet ble han som Rød Front-aktivist i Studentersamfunnet og prest på Grünerløkka ble omtalt «den røde pastor». Hans politiske og teologiske synspunkter, som han aktivt fremmet i diverse aviser, lå langt til venstre for det som var vanlig i kristen- Norge. Noe som imidlertid ikke forhindret at han i 2001-2005 var medlem av et menighetsråd i Stavanger, og under tiden blir bedt om å preke.
Foss er kanskje først og fremst kjent for boken "Jeg elsket en terrorist. Et oppgjør med Baader Meinhof". Her avslørte han at han på 1960-tallet - mens han studerte i Berlin under studentopprøret (1965-68), - hadde et seksuelt forhold til en av lederne for Bader-Meinhof-Banden, men også kritiserte terrorismen. . Foss ble utskjelt og latterliggjort av noen, lovprist og beundret av andre.

En coming man er 46 år gamle Erling Fossen, norsk forfatter, urbanist, samfunnsdebattant og tidligere programleder i NRK. I desember 2008 Han pådro seg sterke reaksjon da han for et par år siden kritiserte han i en kronikk i Aftenposten kritiserte det han mente var "ensidig dyrking av den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig". Slikt gjør man ikke uten reaksjoner i kjempers fødeland

Rangeringen er egentlig utløst av et besøk ved Vøringsfossen på veien over Hardangervidda. En av våre aller største turistattraksjoner. Norges mest kjente foss, med et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Fra Fossli hotell, der Grieg skrev ”Opus 66”, er synet flott, men det er likevel et faktum at fossen bare er den 83.høyeste i Norge. Jeg har stått ved Mardalsfossen i Eikesdal i Romsdal og følt et helt annet sug.

Det er omdiskutert hva som er de høyeste fossene i Norge, alt etter hvordan man måler. Skal man regne fossefall som har to etapper, eller kun ett vertikalt og sammenhengende fall? Og hvor bratt må det være for å skille en foss fra et elvestryk? Et annet moment som gjør fastsettelse av fallhøyden vanskelig, er vannføringens innvirkning. En foss kan således bestå av to fall under liten vannføring, mens ved stor vannføring vil fossen kunne fremstå som ett sammenhengende vannfall. Den definitive og udiskutable listen finnes ikke. I World Waterfall Database viser tallene for samlet høyde at Angel, Salto i Venezuela topper med 979 m. Norske plasseringer i toppen:
6. Vinnufossen, Sunndal, 860 m
11. Strupenfossen, Gloppen 820 m
12. Ramnefjellsfossen, Stryn 818 m
15. Mongefossen, Rauma 773 m

11 av de 35 høyeste ligger i Norge. Når det gjelder samlet vannføring topper Inga Falls i Kongo, ingen norske blant de 35 største.

På listen over ”de beste fossene” topper Angel, Salto med Langfossen, Etne, på 6.plass og Søndre Mardalsfoss nr.7. Langfossen er øverst i ”scenic rating” med 100, Yosemite Falls i USA har 99, mens Angel, Salto og Mardalsfossen, Nesset, deler 3.plass med 97.

www.reiseplaneten.no har disse norske plasseringene på listen over verdens lengste fossefall:
4. Kjelfossen, Aurland, 840 m
9. Søndre Mardalsfoss 705 m
10. Mongefossen 702 m

Nedre Fløten hytteeigarlag mener på sin hjemmeside at Vettisfossen i Årdal er ”Norges høyeste uregulerte foss med et fall på 275 m”.

Hos www.ungute.no heter det:
1. Gjerdefossen, Stranda 500 m
2. Søndre Mardalsfoss 350 m
3. Brudesløret i Stranda Sju søstre i Stranda
Mongefossen, Tyssestrengene i Odda
Ringedalsfossen i Odda
Skykkjedalsfossen i Eidsfjord
alle 300 m

Norges vassdrags- og energidirektorat bruker denne definisjonen: En foss er en del av elven der vannet har et tilnærmet loddrett fall. Med tilnærmet loddrett fall menes et fall som er brattere enn 30' dvs. ca. 2 meter fall per meter horisontal lengde. Der er listen slik:
1. Brudesløret 300 m
2. Sju søstre 300 m
3. Mongefossen 300 m
4. Tyssedalsfossen 300m
5. Ringedalsfossen, Odda 300 m
6. Skykkjedalsfossen 300 m
7. Vettisfossen, Årdal 275 m
8. Mollisfossen, Nordreisa 269 m
9. Austerkrokfossen, Sørfold 257 m
10.Søndre Mardalsfoss 250 m

Statistisk årbok 2009 om høyeste vannfall:
1. Kjefossen 840 m
2. Søndre Mardalsfoss 705 m
3. Mongefossen 700 m
4. Vedalsfossen, Eidfjord 650 m
5. Opo, Ullensvang 550 m

Og når det gjelder tilnærmet loddrett fall:
1. Tyssestrengene 300m Ringedalsfossen, Odda 300 m
Skykkjedalsfossen 300 m
4. Vettisfossen 275 m
5. Austerkrokfossen, Sørfold 256 m 6 Søndre Mardalsfoss 250 m

Og endelig kan vi ta med listen over krafrtverk med størst fallhøyde (den loddrette avstanden (høydeforskjellen) mellom vannivået i inntak og avløp for et vannkraftverk).
· Jostedal Kraftverk (1186 m)
· Lang-Sima Kraftverk (1158 m)
· Nytt Tyin Kraftverk (1050 m)
· Sy-Sima Kraftverk (905 m)
· Nye Bjølvo kraftverk (880 m)
· Mauranger kraftverk (855 m)
· Tysso 2 (735 m)
· Austerkrokfossen (256 m)
· Søre Mardalsfossen (250 m)
· Storhoggfossen (210 m)
· Glutrefossen (171 m)

Som man nser, for lokale turistinteresser er det mye å velge i når merkelapper skal settes. Men uansett - Vøringsfossen, som er Norges best besøkte, finnes ikke på noen av listene.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar