lørdag 7. november 2009

Cupfinale med nerver

Lillebror Sarpsborg slo ut Storebror Fredrikstad. Er det et forspill til en cupfinale der Storebror Molde taper for Lillebror Aalesund? Normalt skal Molde vinne 6 av 10 kamper mot Ålesund og spille tre uavgjort. Men fotball har aldri vært matematikk. Alle som var vært i Roma vet at det er kort avstand mellom Capitol og den tarpeiske klippe, vet at cup er cup, at MFK er favoritt og at AaFK har alt å vinne, at favoritter har tapt mange ganger før, senest i fjor da VIF slo Stabæk. AaFK er mest sultne, MFK har allerede to cuptriumfer (3-2 over Lyn i 1994, 4-2 e.e.o. over Lillestrøm i 2005) - skal alle gode ting blir tre?

Det er et treneroppgjør. Kjetil Rekdal i AaFK startert sin karriere i MFK da han bare var 16 år, tidenes nest yngste elitespiller. Han var trener for VIF da det ble cupgull i 2002 . Kjell Jonevret har cupgull med Viking i 1983, og ”trenergull” med Djurgården i 2005. I morgen ettermiddag må en av de to ha tapt en finale

Det er et fogderioppgjør mellom Sunnmøre og Romsdal, bare i Sogn og Fjordane er slike holdninger like sterke.

Og det er et prestisjeoppgjør mellom fylkets største by, Ålesund, og fylkeshovedstaden. ”Ingen lag er verre å tape for enn AaFK”, sier den ultimate klubbspiller Daniel Berg Hestad, med 17 sesonger i toppfotballen, fem sølv med MFK (Rosenborg alltid foran.
Daniel kommer fra en sterkere fotballfamilie enn Berg’ene i Bodø. Far Stein Olav har 681 A-kamper for MFK, av dem 247 i eliteserien. Onkel Harry Hestad, 503 A-kamper og proffliv i Haag, 31 landskamper. Onkel Jan Berg debuterte på landslaget som 17-åring mot Kuwait, var proff i Spania. Onkel Odd Berg var toppscorer i eliteserien i 1974, og har som trener ledet juniorlaget til seks NM-trumfer. Jo Nesbø, jr.cup-vinner i 1978, skrev sangen ”Oddemann” til ære for ham.

En sterk brødreduo er Jan og Tor Fuglset. Jan ble toppscorer i eliteserien i 1976. Nervene sto på høykant da jeg dro til Drammen i 1976, kampen mot Strømsgodset var avgjørende for om laget skulle beholde plassen i eliten. For et show ! Jan fikk 10 på VG-børsen, scoret seks mål - det er fremdeles elitetopp. Og MFK bevarte plassen. Da Tor kom på landslaget i 1970 skrev avisene at det var den beste debut siden Kniksen.

Jeg har levd med MFK i over 60 år. Det har det vært opp- og nedturer, men du svikter aldri din første fotballkjærlighet, klubben i ditt hjerte. Selv når du er sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og vet at det som er godt for Viking er godt for Stavanger Aftenblad og for avisen, er det aldri tvil. For 20 år siden møttes MFK og Viking i cupfinalene, det ble to av dem - og Viking vant til slutt. Da Dagbladet spurte meg om hvem jeg heier på, svarte jeg feigt: ”Jeg håper at det beste laget vinner”. En grov løgn, selvfølgelig ønsket jeg intenst at de blåhvite skulle få pokalen med hjem.

Jeg husker de 3 S’ene Solskjær, Stavrum og Sundgot som herjet midt på 90-tallet, angrepsfotball har alltid vært MFKs våpen unntatt under den traurige svenske Gunder Bengtsson. Og gjett om jeg husker kirsebærspisingen i 1999. Kvalifisering for Champions League med tap 0-2 mot CSKA Moskva borte, men 4-2 hjemme. 1-1 mot Mallorca borte. Serie med 0-3 borte og 3-2 hjemme moty Olympiakos (Daniel Berg Hestad ble matchvinner), 0-1 og 1-3 mot Porto, 1-4 og et knepent hjemmetap 0-1 mot Real Madrid. Molde var den minste byen som hadde hatt et lag i Champions League helt til årets sesong da Unirea Urziceni fra Romania kom opp.

Endelig: 2009 med oppvisningsfotball på det beste, flere målkalas, 3 mål på de første 10 minuttene mot Brann som opptakt til jazzfestivalen, men 5-0 over Rosenborg i cupen overskygger alt. Bortsett fra eventuell cuptriumf i morgen,

Et mulig scenario: Molde starter som vanlig høyt, men Rekdal har lagt opp til polstring av Thioune, og de geniale pasningene kommer ikke. Etter 18 minutter får AaFK en corner som 204 cm høye Tor Hogne Aarøy header i mål. AaFK trekker ned på egen banehalvdel, MFK prøver og prøver og prøver, men etter hvert blir det mindre sprut og spillegleden er borgen. I det 8o.minutt scorer AaFK, igjen på en kontring. 0-2. Et slukæøret MFK-lag vender hjem. Seriesølv og cupfinaletap er nederlag.

Håpet: Mame Diouf scorer etter 7.min. Dette skaper ro i laget, og Hoseth scorer på frispark etter 36. min. AaFK får et pent mål i det 62. min. men Pape Diouf like etter sørger for 3-1. Kampen ender opp med to store MFK-sjanser, men det blir 3-1.

Molde har gjort seg gjeldende i toppfotballen i 35 år. Hvordan kan en liten by oppnå store resultater? Først og fremst gjennom et glimrende utviklingsarbeid med de yngste. I de siste 10 årene har naturligvis millionene fra Kjell Inge Røkke vært uvurderlige, men en målrettet dyrking og ikke minst integrering av unge senegalske håp er også medvirkende for årets triumfer.

PS. Jeg har prøvd å beherske min lokalpatriotiske MFK-holdning i denne bloggen, men selv med påholden PC har det nok ikke lyktes. Men som en avslutning mitt Molde-lag bestående bare av gutter oppvokst i Molde (landskamper i parentes):
Fra mål til ytre venstre (som det het i mine dager): Sigurd Moe, Torkild Brakstad (3) Ulrich Møller (2), Harry Hestad (31) , Stein Olav Hestad, Daniel Berg Hestad (5), Petter Rudi (27) , Arne Legernes (42), Jan Fuglset (20), Tor Fuglset (9), Jan Berg (23).
Dessuten har disse spilt på landslaget: Romsdal: Knut Olav Rindarøy (1) og Kjetil Rekdal (83). Nordmøre og Sunnmøre: Ole Gunnar Solskjær (37),Åge Hareide 50), Magne Hoset (21), Arild Stavrum (2), Ole Bjørn Sundgot (1). Norge utenfor fylket: Jostein Flo (53) , Morten Bakke (1), Odd Inge Olsen (2), Roger Nilsen (32), Andreas Lund (8). Til sammen 443.

Mitt All Time Star Team:
Bjørnstjerne Bjørnson (”Den femten år gamle skulegut Bjørnstjerne sit i Molde og les Romsdals Budstikke, og heile førstesida handlar om februarrevolusjonen i Paris. Han skulle studera og verta teolog, men idet han les om februarrevolusjonen, vert framtida noko han kan skapa sjølv. Og det var ei avgjerande oppdaging for han” - Edvard Hoem).
Karita Bekkemellem. Jarle Aambø, toppidrettssjef.
Mette Solli, verdensmester i fullkontakt kickboksing.
Jo Nesbø.
Ane Brun, artist.
Arne Nøst, teatersjef og kunstner, tvilling (hans mor fødte to tvillingpar i løpet av 12 måneder, norsk rekord?)
Kjell Magne Bondevik.
Kjell Inge Røkke.
Ingolf Mork, hoppukevinner.
Henriette Birkeland Kitel, europamester i boksing

Innbytterbenken: Rosene. Jazzfestivalen. Ananasbrusen fra Oscar Syltes fabrikk. Keiser Wilhelm 2. besøkte byen årlig i hele sin regjeringstid inntil første verdenskrig. Han kalte byen «Nordens Nice».
Og sannelig, det hadde vært ”nice” med en seier søndag. Men jeg får ikke sett oppgjøret, i valget mellom bispeinnsettelse med påfølgende lunsj, og Ullevål, er svaret Stavanger. Men det finnes SMS....

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar