mandag 31. august 2015

13 dager igjen

En ny meningsmåling i dag (VG kommer med ny måling hver dag, bare den siste regnes med,) Gjennomsnitt for de siste fem målinger (forholdet til 2011 i parentes); R 2,2 (+0,7) SV 4,3 (+0,2) MDG 5,5 (+4,6) Ap 32,7 (+1,0) Sp 6,6 (-0,1) V 5,6 (-0,7), KrF 5,4 (-0,32 H 23,6 (-4,4 ) Frp 10,5 (-0,9)

Tromsø: H -8, SV +2., V +1, MDG +1, R +4
Nordre Land: Ap -5, H +1, Frp -2, Sp +6
Rælingen: Ap -2, Frp +1, SV -1, Sp +1
Stord: Ap + 2, H -3, SV +2, Sp -1, KrF  +1, V -1
Verdal: H -1. Frp -1,  Sv +1, Sp +1, V -1, MDG +1

Norsk Regnesentrals prognose: Ap 33,6 H 25,1 Frp 10,0 Sp 7,0 V 5,6 KrF 5,3 MDG 4,7 SV 3,3 R 1,9

MDG er Arbeiderpartiets største konkurrent. Ap har et negativt bytteforhold mot MDG på rundt 26.000 velgere fra 2011. Dette svarer til rundt en prosent av det sannsynlige elektoratet.(pollofpolls)
Rødt, MDG og Venstre SV er partiene som relativt sett gjør det best blant velgere under 45 år, mens KrF, Høyre, Frp og Ap gjør det bedre blant de over. VG

Støre, Anundsen, bok og film – og hva er forskjellen?

I 2008 utga daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre en bok – Å gjøre en forskjell . I Aftenposten 28.juni samme år fremkommer det, i en nokså beskjeden artikkel, at det, som også skulle bli en «ganske personlig beretning», var kommet til ved hjelp av flere medarbeidere i departementet. En egen «ressursgruppe» arbeidet med boken, der bl.a. den påtroppende FN-ambassadøren, som også har vært statssekretær for Arbeiderpartiet, deltok. En tidligere utenriksredaktør i NRK, som på dette tidspunkt jobbet i UD, hadde visstnok den mest sentrale rollen i arbeidet med boken.

Daværende stortingsrepresentant og Høyre-leder Erna Solberg mente at bokskrivingen kunne «åpne for rolleblanding mellom embetsverket og den politiske ledelsen», og det mente tydeligvis enkelte i departementet også, men ingen ville stå åpent frem.

Spørsmålet som reiser seg, er om det er noen prinsipiell forskjell på filmen Anundsen fikk laget og boken Støre fikk skrevet? Jeg syns det er veldig vanskelig å se det.
Men hvis det ikke er noen forskjell av prinsipiell betydning, er det et annet spørsmål som melder seg: Hvorfor får Anundsen så voldsomt mye kritikk i mediene – mens Støre, såvidt jeg husker, nesten ikke ble kritisert?
Kristin Clemet, Civita

Språkmakt hjelper høyresiden?
Er det språket som gjør at høyresiden vinner terreng? De seinere åra har høyresiden i Norge systematisk jobbet med språk og retorikk. Når Erna Solberg og resten av Høyre i denne valgkampen heller snakker om «behovet for omstilling» enn «kampen mot arbeidsløshet», er det ikke tilfeldig.

De har skjønt at dersom man vinner kampen om språket, er sjansene gode for at man også vinner fram med løsningene. Den som får bestemme hva den offentlige debatten skal handle om, og på hvilke vilkår debatten foregår, har et stort overtak. Diskuterer vi «arveavgift» eller «skatt på død»? «Privatskoler» eller «friskoler»?

Debatten om skatt er et annet eksempel. Skattetrykket skal ned, sier Siv Jensen stadig, seinest når regjeringen hadde budsjettkonferanse nylig. Ordvalget hennes er naturligvis ikke tilfeldig.


I arbeiderbevegelsen bruker vi ofte et språk som gjør det vanskeligere å nå fram til folk og få gjennomslag. Vi hører ofte tekniske og byråkratiske ut, og løfter gjerne fram tall på tiltak og satsinger, uten å fortelle hvorfor vi mener det er så viktig med for eksempel flere ansatte i pleie- og omsorg.
Sara Gunnerud, språkviter fra Stockholm Universitet og Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategi i LO
«Ha noen å hate»

Per Sandberg trakk seg i protest bare minutter før han skulle delta i en TV-debatt i Dagbladets valgbod utafor Stortingen mandag formiddag.-Det å spille låten "Er det ikke deilig å ha noen å hate", hvor Per Sandberg tydelig blir fremstilt som den som hater, er svært problematisk i denne settingen. Det er en tydelig demonisering av Sandberg, sier Melchior Larssen til Dagbladet. -Det får være måte på hvordan man skal drive heksejakt.

Flere boliger, mindre bymark?

44 prosent vil justere landets markagrenser for å bremse boligprisveksten, mens 49 prosent vil beholde markagrensene som i dag, ifølge en riksundersøkelse Norstat har gjort for NRK. De regulerte friområdene i bymarkene rundt storbyene er under press for å få bygget flere boliger.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund lar seg ikke begeistre av at tilhengere av bygging i marka snart er like mange som motstanderne.– Det er en veldig dårlig ide å bygge i marka nært eksisterende kollektivknutepunkt. Vi mener tvert i mot at bymarkene rundt omkring i landet bør få strengere beskyttelse enn de har i dag, for å gi folk tilgang på viktige friluftområder, sier Haltbrekken. -Bymarkene i Stavanger, Trondheim og Arendal er under press for å bli utbygget med veier og boliger.

Byparlamentarisme?

Parlamentarisk styring et demokratisk fremskritt. Selv om Stortinget i vår åpnet for mindre offentlig innsyn, gjelder det lokale selvstyret. Det betyr ikke at vi mener formannskapssystemet er udemokratisk, men det har sine svake sider at rådmannen sitter med det overordnede administrative ansvaret. Han eller hun blir gjerne hoggestabbe for feil som blir gjort, og politikerne kan gjemme seg bak rådmannen når problemer oppstår. Adresseavisen

Jeg var tidligere en tilhenger av å innføre parlamentarisme i Trondheim. Etter å ha lært mer om hvordan det fungerer har jeg snudd. Tydelig ansvarsplassering blir brukt som argument for å innføre byparlamentarisme, både ovenfor velgerne og Bystyret. Det mener jeg er et svakt argument. Ola Borten Moe, Sp

Åpenhet i eldreomsorgen
Mer enn 6000 ganger siden starten av 2013 har ansatte i eldreomsorgen i Oslo meldt om alvorlige hendelser for pasienter eller ansatte. Ap krever åpenhet om hva som har gått galt. De tragiske eksemplene kom frem da Adresseavisen gikk grundig gjennom 1781 rapporter om alvorlige avvik fra eldreomsorgen i Trondheim Som også Klassekampen skrev lørdag, får imidlertid offentligheten ikke vite hva som har skjedd i de 6344 rapporterte tilfellene i Oslo.

Da Adresseavisen ba om innsyn i mars, sa Trondheim ja. Oslo kommune og Bergen sa nei.
Informasjon om de konkrete hendelsene holdes dermed hemmelig av Sykehjemsetaten. Nå krever Raymond Johansen og Arbeiderpartiet at Høyre, KrF og Venstre i Oslo sørger for den samme åpenheten i hovedstaden:
– Når vi har mer enn 3000 avvik med høy alvorlighetsgrad i året, hva betyr det? Vi vet det kan skyldes for eksempel vold fra pasienter mot medpasienter eller pleiere. Dette er viktig informasjon, så vi kan sette inn tiltak. Man får inntrykk av at en prøver å skjule situasjonen slik den er i eldreomsorgen.

For amerikansk
I tillegg til vanlege husbesøk har orfførarkandidat Lin Veronica Jacobsen, Ap i Hjelmeland, drive valkamp utanfor barnehage og skule og bede om å få vera utplassert i alle avdelingane i den kommunale drifta. Men hennar «amerikanske» valkamp vart for mykje for formannskapet-. - Det var ganske ubehageleg. Eg må seia det at eg følte meg litt som ein unge som har stole snop i butikken då eg sat på benken der. Det var veldig overraskande. Eg syns det tok heilt av. Eg forstår ikkje at me skal vera så kjedelege. Det er greitt nok at me bur på landet, men guriland, me må få lov til å ha det litt kjekt! seier ho til NRK.

Apostrof og komma
Ikke før hadde Høyre-sympatisørene i Oslo sluttet å le av Ap og Raymond Johansens apostrof-tabbe – Oslo’s - før det selvutnevnte «kunnskapspartiet» selv leverte en spesiell variant. «Stem Høyre få Fabian» står det på noen Høyre-biler i Oslo.  Hadia Tajik slo til på twitter, «Me i Oslo Ap vil gjerne donere vekk apostrofen vår, slik at Oslo Høyre kan få seg eit komma». Vel så godt med en tankestrek.  -Vi har bevisst utelatt kommaet for å få litt ekstra oppmerksomhet, sier kommunikasjonssjef Steinar Wulfsberg-Gamre til Aftenposten,
Landet valgrundt

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) møttes søndag kveld til direktesendt debattduell på TV2 om arbeidsløshet.Debatten varte i rundt fem minutter og ble av det hektiske slaget. -Duellen var latterlig kort, dette er på grensen til et useriøst format, sier Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten
Rødt-politikeren Jens Ingvar Olsen tar Tromsø med sorm. Han er så populær at Arbederpartiet nå ser seg nødt til å tstede garanti mot at han blir ordfører etter valget. (Klassekampen)
Tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth fra Høyre, mener ordfører Rita Ottervik skylder på tidligere ordførere og dagens regjering for problemene i byens eldreomsorg. - Det er lite verdig, sier Wiseth. (Adresseavisen)

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) og varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) er begge bekymret over den lave oppslutningen om forhåndsstemmegivningen så langt. Så langt er det bare om lag 2000 personer som har forhåndsstemt. 14 dager før kommunevalget i 2011, hadde over 3000 forhåndsstemt. Det samme var tilfelle før stortingsvalget i 2013. (Stavanger Aftenblad)
Klemet Erland Hætta har styrt Kautokeino i tolv år. Nå frykter han at samene «vil bli slukt» i en storkommune styrt fra Alta. Forslaget er at Kautokeino skal slås sammen med kystkommunene Alta, Loppa og Kvænangen, med administrasjon i Alta.– Vi risikerer å gå fra å være en majoritet i vår egen kommune, til å bli en minoritet også på kommunenivå. 95 prosent av våre innbyggere snakker samisk, og ønsker å kunne bruke samisk i møtet med kommunal forvaltning. (VG)

Den eneste kvinnen i denne sesongen av «Jakten på kjærligheten», Else Marie Rødby (33), er også førstekandidat for Hurum Sp foran høstens kommunevalg. Vinneren av Farmen. bonden Magnhild Vik (42) er Senterpartiets toppkandidat i Rauma kommune.

Hvis Respons har truffet for De Kristne i disse målingene, er partiet nær ved å vinne representasjon i Rogaland fylkesting og Bergen bystyre. Skjer det, vil partiet få profilerte talerstoler og større ressurser.

 Sitatet
Omstilling er ikke et tiltak man setter inn»,
Jonas Gahr Støre

Det folk vil ha, er ikke arbeidsmarkedstiltak. Det de vil ha, er  en jobb som er trygg for fremtiden.
Erna Solberg

Jeg klarer ikke å la være å stemme Høyre, uansett hvor udugelige der er. Men vi trenger noen til å passe på dem.
Roger Michalsen, Tromsø-velger, til Klassekampen

Trine Skei Grande  er blitt politikkens svar på Gudbrand i Lia: Et dårlig opplegg om søndagsåpent byttes ut med et enda dårligere. Reisende fra utlandet vil kunne bestemme fridagene i Norge.
Gudmund Hernes i Morgenbladet

Mange tror at alle i Rødt er kommunister. Men det er ikke alle som er det, mange av oss er sosialister.
Cecilie Skaug, Sarpsborg

 
 
 Blogglisten

 

 

 

søndag 30. august 2015

14 dager igjen

En ny meningsmåling i dag (VG kommer med ny måling hver dag, bare den siste regnes med,) Gjennomsnitt for de siste fem målinger (forholdet til 2011 i parentes); R 2,1 (+0,6) SV 3,8 (-0,3) MDG 5,2 (+4,3) Ap 32,7 (+1,0) Sp 6,5(-0,2) V 5,9 (-0,4), KrF 5,3 (-0,3) H 24,0 (-4,0) Frp 10,9 (-0,5)

Politikk og følelser

- Politikk, økonomi og samfunn er blitt så komplisert og teknokratisk at de fleste av oss verken forstår de tekniske detaljer eller ser den store sammenhengen. Det er enklere for oss å velge å stole på personen, enn forsøke å forstå saken.

Den første statsminister-duellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre fikk vi mer sosialøkonomi enn personlighet. Slikt kan få oss til å drømme om mer fargerike, ekte og «autentiske» politikere, men den romantiske trangen til å forstå hvem personen bak politikeren «egentlig er», rommer en fare. At en politiker egentlig mente det godt, hjelper lite hvis handlingene var ulovlige eller ufordelaktige for landet. Og jo mer politikerne snakker om sine egen følelser, desto mer risikerer vi at de mørklegger de faktiske samfunnsmessige omstendigheter og konsekvensene av sine politiske løsningene.

Jens E. Kjeldsen, retorikkekspert

Det er sårt for politiske journalister at de ikke får avgjøre hva folk stemmer. De blir demokrati-skeptikere av det, og valgomatene er et forsøk på å kurere denne velstands-lidelsen, Valgomatene er påvirkningsbransjens mest desperate nødskrik. I dag etter dag
Et fargerikt mangfold uten bestått statsvitenskap mellomfag fra Bergen. En politisk journalist blir like hjelpeløst ignorert som en vegetarianer på julebord eller en kristen i folkekjerka. Han kan skrive at Nasse Null vant TV-debatten eller at aksjonen mot bompenger er perspektivløs lokal-populisme, men ingen bryr seg. Hevnen er at han utelater spørsmål om bompenger i valgomaten-

Arild Abrahamsen i Stavanger Aftenblad

Nest beste valg
Torsdag var det debatt på Kulturhuset i regi av Tankesmien Agenda har arrangert debatt med sentrale ungdomspolitikarar Eit av dei meir kuriøse tema som vart bragt på bane denne kvelden var «i ei verd der ditt parti ikkje eksisterte, kva ville du stemt på då?».

Sandra Bruflot, 1.nestleiar i Unge Høgre: Dei er bra på personvern og flinkare til å vere progressive i ruspolitikken enn det Høgre er.
Anna Serafima Svendsen Kvam, talsperson i Grønn Ungdom: Eg vekslar mellom dei to andre beste miljøpartia, Venstre og SV, og som samstundes har den mest solidariske flyktningpolitikken saman med KRF – det skal de har. Per no må det bli Venstre

AUF-leiar Mani Hussaini: Det måtte blitt Senterpartiet, fordi dei har ein jovial partileiar. Ein grønn sosialist.
Rød Ungdom-leiar Linn-Elise Øhn Mehlen: – Eg er både odelsjente og oppteken av distrikta, Sp hadde hatt mi stemme då. 
(Fra framtida.no, flere valg er ikke nevnt)

«Historisk skattebommert i Oslo»

Valgforskere og eksperter er ikke nådige i sin vurdering av at Raymond Johansens Ap i Oslo fronter skatteøkning i valgkampen.
VG

En historisk bommert, den minst gjennomtenkte valgkampsaken i Norge på mange år.
Pr-ekspert Hans Geelmuyden.

Forslaget mobiliserer Høyre-velgere på gjerdet, til å hoppe ned og stemme på Høyre. Eiendomsskatten er viktig. –Høyre i Bergen har innført den: Det er en viktig årsak til at hver tredje Høyre-velger i Bergen sitter på gjerdet så kort tid før valget.
Frank Aarebrot, professor

-Jeg har stor sans for at Oslo Ap sier at dette er helt rett og forklarer hvorfor de gjør det. Men i møte med velgerne, er det å selge seg med økt skatt, ingen vinnersak.
Kjell G. Salvanes, professor i samfunnsøkonomi .

Oslo Ap ønsker å gjøre så mye som kostere, at de må øke inntektene.
 Anders Todal Jenssen, professor
Vi velger politikk fremfor strategi, det handler om hva som er rett og riktig. Vi ber de med de dyreste biligene om å bidra litt mer til fellesskapet, Bare 22 prosent av boligene blir omfattet.
Raymond Johansen, byrådslederkandidat, Oslo Ap

«Alle vet hva som skjer»
Audun Lysbakken, SV, er reist til den greske øya Lesbos for selv å omfanget av krisen. Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde reagerer:.
- Folk flest har ikke kunnet unngå se hva som skjer, gjennom avisa eller TV-skjermen. Vi føler alle med flyktningene når vi ser sterke bilder fra området, men jeg synes ikke flyktningekatastrofen skal bli et fesjå for politikere, sier han til Dagbladet. - Dette er åpenbart et spill fra Lysbakkens side for å vise at han er mer omtenksom enn andre. Han reiser ned på business class og bor på hotell for å vise hvor omsorgsfull han er. Alle vet hva som skjer, og Jan Egeland, generalsekretær Flyktningehjelpen, har vel fått nok spalteplass til å beskrive hva som skjer.


 Røykerom og Holocaust
-At de som har blitt så uheldige å bli avhengige av røyken liksom skal bli hengt ut ved å måtte gå ut for å røyke, er ikke greit. Slik blir de tilsidesatt av miljøet... Jeg vil absolutt sammenligne denne diskrimineringen med hvordan jødene ble diskriminert under krigen. Jødene ble diskriminert med støtte fra loven, akkurat som røykerne blir i dag.
Kristian Andersen, Kystpartiet, Troms

Dette er en bagatellisering av grusomhetene jødene ble utsatt for. At slike påstander kommer fra folk som skal påta seg viktige politiske verv i vårt samfunn, viser bare hvor viktig det er med opplæring om Holocaust og forebygging av antisemittisme.
Michal Rachel Suissa, leder for Senter mot antisemittisme, til iTromsø

Uttalelsen er satt på spissen, men Kristian er ung, og snakker rett fra levra. Vi setter fingeren på forskjellen mellom vanlig diskriminering og diskriminering som er systematisk og lovstøttet. Vi blir blant annet tvunget ut for å røyke, uansett hvor kaldt det er. Og så har du noen som passer på at det er nok åpning i røykeskurene, slik at vi fryser nok. Mange røykere går bare ut om sommeren. Vi er ikke imot røykeloven, men vi mener den må la seg forene med røykerne. Derfor kjemper vi for å innføre røykerom. Først i kommunal regi, så får andre bedrifter selv se om de kommer etter.
Geir Finne, fylkesleder, Kystpartiet

«Åtte år nok for ordførere»

Høyres ordførerkandidat i Hammerfest, Harald Knudsen synes kampen mot Arbeiderpartiet er vanskelig, Han levner seg selv små sjanser i kampen mot «Finnmarks sterke mann», Ap-ordfører Alf E. Jakobsen, som har styrt Hammerfest siden 1999.
– Problemet er at han har sittet så lenge at alle her sier «Alf vinner uansett». Det har ført til at mange ikke vil bidra i lokaldemokratiet. Det er vanskelig å få folk med i debatten og velgerne er apatiske. –Det er uheldig for demokratiet at ordførere kan sitte i mer enn to perioder. Vi ser at vi har en veldig lav valgdeltagelse, den var på bare 55 prosent sist. Folk tenker at det ikke er noen vits i å stemme. Jeg mener dette er noe man burde ta på alvor på landsbasis, for det gjelder i flere kommuner, sier Knudsen til VG

Smakebit

Her er bare en liten smakebit på hva Frank Aarebrot har uttalt seg om de siste ukene: Ulvepolitikk. Det politiske spillet rundt byggingen av ny E8 gjennom Ram- fjorden i Troms. Plagiatskandalen i Dagens Næringsliv. Han har tatt til orde for å senke stemmeretts­alderen, oppfordret Kvinnherad kommune til å kvitte seg med øyene Hatlestrand, Varaldsøy og Ølve, angrepet forestillingen om at slaget på Stiklestad sto mellom kristne og hedninger, og ment at dagens norske kristne svikter arabiske kristne, skriver  Bergens Tidende

Nedleggelse av skoler engasjerer
I Balestrand har omstridde nedleggingar gjort skulestrukturen til ei heit potet i valkampen. Den nystarta Bygdalista håpar å stele stemmer frå dei etablerte partia ved å kjempe for bygeskulane. Bygdelista kom etter at fleirtalet i Balestrand kommunestyre vedtok å legge ned Fjordtun skule og Nesse skule av økonomiske grunnar. Elevane frå dei to skulane på kvar si side av Balestrand sentrum skal no busse dei 20–25 kilometrane til skulen i Balestrand- Lista skal berre konsentrerte seg om skulesaka. I alle andre saker får  dei som står på lista meine det dei vil.( NRK).

De siste åtte årene har norske kommuner spart bort 400 offentlige skoler. Inn kommer private. Når kommuner sparer bort grendeskolene, står privatskolene klar til å overta. Den offentlige skolen sprenges innenfra, sier førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk Kirsten Sivesind, til NRK.

Det har vært en kraftig vekst i antall privatskoler i Norge de siste åtte årene. Siden 2007 er det blitt 57 flere privatskoler, en økning på 24 prosent
-Jeg mener det var en tabbe å legge ned grendeskolene, og det mener jeg fortsatt når vi ser at vi har fått en stor privatskole på Løkken. Vi mister muligheten til å nå ut til en tredel av elevmassen vår, og det er synd, sier ordfører Are  Hilstad i Meldal til NRK.. -Det samfunnsmessige, splittelsen i bygda, er mer alvorlig for oss enn de økonomiske konsekvensene,. Situasjonen har skapt en splittet kommune, sier Hilstad

Samisk senter i Oslo?
Oslo som hovedstad bør ha rom for et samisk kultur- og språksenter, både for samene sin del, for Oslos befolkning sin del og turister som kommer til byen vil helt sikkert ha glede av det.
 Guro Svenkerud Fresvik, Oslo V.

Vår ordfører kandidat sier at hun vil være samenes ordfører og de mener jeg sier ganske mye om at dette er en viktig sak for Oslo Arbeiderparti, vi har ikke alltid vært like flinke tidligere, men jeg opplever at det har vært et skifte og at det har blitt løftet opp og fram-
Victoria Evensen, Oslo Ap

Hvis Ap overtar makta i Oslo etter valget, så har de jo kommet med klare løfter til Samisk hus, og det forventer jeg at de står for.
Ann Finbog, styreleder Samisk Hus

Landet valgrundt
Mens det bare er 2,6 pst av de over 65 år, som oppgir at de vil stemme på De Grønne hvis det var kommunevalg i morgen, er tallet det 8,3 pst tblant de mellom 18 og 29 år.Til sammenlikning har SV bare 2,8 pst oppslutning blant velgerne mellom 18 og 29 år.
– Mangelen på fagfolk ute i kommunene kan gå på rettssikkerheten løs, advarer tidligere. Vi har for mange kommuner i Nordland. Det går i første rekke på rettssikkerhet og habilitet. Mange av de små kommunene har ikke juridisk kompetanse.

Åshild Hauan, Ap,  tidl. fylkesmann i Nordland
"Åja, du bryr deg ikke om barna dine?" Dette var kommentaren fra en representant i Sandefjord Arbeiderparti da tobarnsfar Morten Norum da han stemte på et annet parti.

Sitatet
Etter de fire siste årene er det neppe mange bergensere som tror at flertallsbyråd er en forutsetning for stabilt styre.

Frank Rossavik, BT
Blogglisten

lørdag 29. august 2015

15 dager igjen

Pollofpolls

En ny meningsmåling i dag, i VG. Gjennomsnittet for de siste fem målingene (forholdet til valgtallene i 2011 i parentes): R 2,0(+0,5)SV 3,9(-0,2) MDG 5,1 (+4,2) Ap 32,7 (+1,0) Sp 6,6 (-0,1) V 5,9 (-0,4), KrF 5,3 (-0,3) H 24,1 (-3,p) Frp 10,9 (-0,5)
Fredrikstad: Ap -1, H -2, Fr p -1, KrF +1, MDG +3, R -1, Andre
Kongsvinger: Ap +4, Frp +1, SV -1, Sp -1, V -1, MDG +1, Andre -3
Moss: Ap +2, H -5, SV +1. MDG +2
Nord-Trøndelag (fylkesting): Frp -2, MDG +1
Eidsvoll: Ap -2,  Frp +2, SV -1, MDG +2, Andre -1
Vestre Toten: Ap -1, H -1, Frp +2, SV -1, Sp -1, KrF -1, V +1, MDG +1, R +1
Tysfjord: Sp +1, Andre -1
Levanger: H -2, Sp +1, MDG +1

Ap under dobbelt ild
-I formiddag har jeg besøkt den ene grønne bedriften etter den andre i Tromsø. Her meldes det om vekst og optimisme fra folk som skaper det grønne og blå næringslivet, men det svarte hører jeg ikke noe om,  Nå må Jonas være sjef og få Arbeiderpartiet til å støtte oss på varig vern.
Vi reddet dem fra den interne partidiskusjonen gjennom Nydalen-avtalen ved å frede Lofoten, Vesterålen og Senja i denne fireårsperioden. Hvis Ap snur, kan vi få et permanent vern av dette sårbare området, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.


-Jonas Gahr Støre sender ut sprikende politiske signaler. Den ene dagen hører jeg han og Ap si at det er viktig med trygghet i oljenæringen. Den neste dagen sier de at vi skal oljen ligge igjen i modne oljefelt og ikke nødvendigvis åpne nye, sier Siv Jensen.

Lysbakken til Lesbos 
Nå drar også SV innvandringskortet. Mens valgkampen ruller, forlater SVs leder Audun Lysbakken lokalvalgkampen, og drar til den greske øya Lesbos. Her skal han se flyktningkrisen på nært hold. Til Klassekampen sa han torsdag: «Jeg er lei av at diskusjonen om flyktninger hele tiden skal ha som utgangspunkt hvor vanskelige det er for norske kommuner, som om det er Norge som er offeret». Men
En lokal valgkamp handler også om klima, skole og andre hjertesaker for SVs velgere. De som er mer opptatt av disse nære spørsmålene kan komme til å straffe SV. Noen av dem kan velge et annet parti, mens partilederen satser alt på ett kort, langt borte fra Norge.
Berit Aaborg i Vårt Land

Økt KrF-skepsis

KrF-velgerne er bltt mer skeptiske til samarbeid med Frp. Dagbladet har spurt 790 personer på grasrota i partiet. Halvparten av KrF-erne som samarbeider med Frp lokalt i sine kommuner i dag, vil ikke samarbeide med Frp etter valget. - Jeg tror det kan ha noe med Frp's steile holdning om søndagsåpne butikker å gjøre, og den overraskende uryddigheten rundt Syria-avtalen,sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Et klart flertall på 57,8 prosent mot 27,3 prosent vil ikke bryte ut av samarbeidet med Frp, Høyre og Venstre nå. 71,5 prosent, vil ha Erna Solberg som sin statsminister. Bare 28,5 prosent vil ha Støre.
-- Vi kan kanskje lande på gode løsninger sammen, men de oppfører seg så rart og har en ekstrem retorikk. Og de frir til det vi opplever som litt grumsete holdninger. Da vil ikke vi være sammen med dem eller bli sammenliknet med det, sier Trude Brosvik i Gulen.

Stiller viktige spørsmål
Da SV ble til som en reaksjon på Aps utenrikspolitikk, var det ikke fordi de nødvendigvis hadde en løsning for verdensfred. Når MDG nå av enkelte hylles for sin grønn skifte-politikk, er det ikke nødvendigvis alle velgerne som mener partiet har svaret på alt. Men de stiller spørsmål som mange mener må bli stilt. De har en inngang til en problemstilling fri for resonnementer tuftet på et behov for at gamle resonnement ikke må ha en viss fortsatt gyldighet. Miljøpartiet er ikke bundet av kompromiss, pragmatisme, prøvd-før-retorikk og kan-ikke-prøve-før-vi-vet-mer-holdning.
Lars Nehru Sand, NRK

Hvilken reell makt MDG får etter valget, er likevel høyst usikkert. Først og fremst kommer det an på partiets kompromissvilje. Med krav om 100 kroner i rushtidsavgift, som partiet i Bergen gikk inn for i gårsdagens BT, vil de ikke komme særlig langt.MDG fremstår ikke som en forkjemper for nøktern offentlig pengebruk lokalt. Det er langt lettere å finne saker i partiets program som vil gi kommunen høyere utgifter enn det er å finne forslag som vil gi inntekter,.
Bergens Tidende på lederplass

MDG har fått 85.000 velgere fra den usikre gruppen førstegangsvelgere/hjemmesittere som ikke stemte i 2011. 14.000 SV-velgere (14,1 pst av dem som stemte SV for fire år siden), 15.000 Venstre-velgere (9,9 pst ) og 27.500 Ap-velgere (3,6 pst).(NRK).

Kortere dag, mindre lønn

MDG  ønsker en sekstimers arbeidsdag, men uten lønnskompensasjon. Det vil si kortere arbeidsdag og mindre lønn, til alle. Som om alle har nok å rutte med i dag? Sekstimers dag uten lønnskompensasjon er jo det vi har i dag.  Kvinner flest jobber sekstimersarbeidsdag, men betaler dette selv gjennom mindre inntekt, dårligere pensjonsvilkår og mindre tilknytning i arbeidslivet. Dette er det motsatte av å arbeide for likestilling. Et miljøparti som ønsker å straffe lavtlønte kvinner er et miljøparti for eliten. Så mye for solidaritet.
Fire SV-politikere i Bergen

Nødvendig med sak mot Rødt-lederen?

Torsdag begynner straffesaken mot Rødts partileder Bjørnar Moxnes. Han er anklaget for brudd på taushetsplikten ved publisering av kommunerevisjonens rapport om den såkalte Lindeberg-saken. -Jeg skulle gjerne vært ute og drevet valgkamp. Dette er helt på oppløpssiden. Men det er en sak som handler om demokrati, hemmelighold og ukulturen med hemmelighold i Oslo kommune, sier Moxnes til ABC Nyheter. Saken dreier seg om publiseringen av en mindre sladdet versjon av kommunerevisjonens rapport om Lindeberg-saken på Rødts hjemmesider 24. januar 2014. Ved å legge ut rapporten med mindre sladding ble det mulig for en hjelpepleier å renvaske seg for anklager om seksuelle overgrep.

-Jeg håper vi får brukt rettssaken til å vise behovet for en helt annen åpenhetskultur i Oslo, der innbyggerne får vite om feil politikerne er ansvarlige for og prøver å hemmeligholde, sier  Moxnes.
Uten å kjenne sakens detaljer, melder det seg et åpenbart spørsmål: Var dette nødvendig å gå til sak for?  

Hvem er skolepartiet?
For noen valgkamper siden­ var nettopp heldagsskolen død. Spesielt Aps strateger fant selve ordet heldagsskole så upopulært at de styrte unna ordet i både program og taler. SV brukte i stedet begrepet «Den nye skoledagen», selv om innholdet var det samme: Skoledag inn i SFO, fysisk aktivitet og skolemattilbud. En opplæringspakke­ der det offentlige­ tar ansvaret. Selv lekser er gjort før eleven drar hjem.

For mange ikke-sosialister har slikt offentlig «oppdrageransvar» vært en provokasjon. Nå øker støynivået fordi Venstre flytter seg nærmere Ap, og fordi SV bruker­ heldagsskolen til å redde sitt politiske liv.Dessuten hever Ap-nestleder Trond Giske stemmen, fordi han ikke vil avstå noe eierskap i skolepolitikk til SV. Ap og Høyre forsøkte i første valgkampuke å gjøre skole til duell mellom bare de to. Da gikk alarmen i SV og Venstre. De tar ikke sjansen på å tape rykte som skolepartier. Derfor må lederne­ Audun­ Lysbakken (SV) og Trine­ Skei Grande (V) personlig­ prioritere debattoppgjør om skolevelgerne.
Per Anders Hoel i Vårt Land

Møblert hybel m/gardiner

Fredag morgon var eit busskur innreda til det som likna ein liten hybel med møblar og gardiner. Miljøpartiet Dei Grøne stod bak stuntet, skriver Stavanger Aftenblad. Partiet vil at kollektivreiser mellom anna skal vera enkelt og trivelig, og ville med dette busskuret visa at det er viktig å styrka kollektivtilbodet i Stavanger.Ved å bruka gamle møblar prøvde dei å visa at det er mogleg å bruka møblar om att, og at ein i dag overforbruker av møblar og andre materielle.Det tredje målet med stuntet var å seia at offentlege stader skal vera innbydande for folk.

 Landet valgrundt

Den første Jarle Nilsen er født i 1966, bor i Åkrehamn på Karmøy, er gift og har tre døtre. Den andre Jarle Nilsen er født i 1966, bor i Åkrehamn på Karmøy, er gift og har tre døtre Begge er listekandidater for Arbeiderpartiet i Karmøy kommune. Den ene er ordførerkandidat og står øverst på listen. Den andre står lenger nede på listen, og  fordi han har vært ordfører i Utsira står det Utsira i parentes mellom Jarle og Nilsen. (NRK)
Ordfører Ole Hjartøy fra Høyre og utfordreren Ida Pinnerød fra Ap t barket sammen under   Bodø på NRK1 fredag kveld.  -Hjartøy gjør jobben og får fram budskapet sitt, men det hele bærer litt preg av at han har pugget på forhånd, Pinnerød hadde mer å komme med under kveldens debatt, og jeg kårer henne til vinner. Spesielt var hun på hugget da hun ble utfordret på den positive energien som råder i byen for tiden - et lite hakk foran den sittende ordføreren.
Eivind Undrum Jacobsen, politisk kommentator i NRK Nordland

-Ordningen med at nesten all makt i Bergen kommune samles i hendene på de fem-syv menneskene som utgjør byrådet, forgifter beslutningsprosessene. Det betyr så mye å få den makten, at partier selger unna sjelen sin og standpunktene sine. At bybanesaken skal bli avgjort av utpressing for å få byrådstaburetter, fremfor saklig debatt om hva som er den beste løsningen, er usmakelig og svært skadelig.

Torstein Dahle, Rødt
NHO klarte ikke å holde løftet sitt om flere læreplasser. Nå har de fått over 700 ordførerkandidater til å love at de vil jobbe for å få flere ut i lære. -Dette er ikke et forsøk på å fraskrive oss vårt eget ansvar, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til Aftenposten

Sitatet

Ingen har flyttet hit fordi vi har folkebibliotek.

 

Kjell-Børge Freiberg, ordfører i Hadsel kommune

Vi har lagt ned bedehuset og mange andre møtesteder. Til slutt vil bibliotekene være det eneste møteplassen.
Aslak Sira Myhre, riksbibliotekar
Ordfører Alf E. Jakobsen har samme status i Hammerfest som diktator Kim Jong-un har i Nord-Korea. Han er en ulv i fåreklær når han snakker om Finnmarks interesser, men kun har interessene til Hammerfest i syne.
Altaposten
Det skal være høyt under taket for lederartikler. Men dette synes jeg er i grenseland.
Alf E. Jakobsen.

Jeg mener jo sjøl at jeg er utrolig folkelig, sier han idet filmen zoomer inn på de slitte, folkelige Husfliden-tøflene hans. – Noen ganger tenker jeg med meg selv at nå er du i overkant folkelig, sier Aarbakke, der han deler ut roser og forklarer ting med et «lunt smil» og «stille» forteller om da datteren døde av kreft.
Jarle Aarbakke, lege, professor, tidl.rektor Universitetet i Tromsø, i intervju sponset av Tromsø Ap i Nordlys

De største partiene blir stort sett målt på evnen til å gi relevante, riktige og troverdige svar. Partier som MDG kan klare å bli hyllet for sin evne til å stille spørsmål.
Lars Nehru Sand, NRK

Blogglisten
 

 

fredag 28. august 2015

16 dager igjen


Sitatet

Å høre politikere som åpenbart aldri har jobbet på et eldresenter snakke om eldreomsorg, er fascinerende og provoserende samtidig.
Madelen Krogh, twitter

Doktorgradspartiet MDG trenger noen med doktorgrad i økonomi.
Bård Bjerkholt, DN

Noen KrF-ere tror ennå det er mulig å forene budskapet om nestekjærlighet med støtte til Frp.
Martine Aurdal, Dagbladet

I valgkampen vil SV snakke mye og høyt om det grønne skiftet. Partiets velgere er allerede i ferd med å gjennomføre det. For SV gjør det vondt.
Kjetil B. Alstadheim i DN

Volumknappen i valgkampen er på sitt høyeste, så høyt at du ikke vil høre om en rekke grupper som trenger politisk hjelp.
Filip Rygg, tankesmien Skaperkraft

Vi sender penger til Oslo med lastebiler og får igjen brevduer.
Renate Møgster Klepsvik, ordfører, Austevoll, Norges største fiskerikommune i tonnasje

På ett nivå er Per Sandberg Fremskrittspartiets sjel.
Anders Jupskås, valgforsker

Ville du tatt meg oftere om jeg kom billigere og kom hyppigere og raskere?Senterungdommen på Facebook, om trikken
Norske politikere har så smått begynt å bruke meldingstjenesten Snapchat i valgkampen. Den eneste overraskelsen er at det tok så lang tid før politikerne innså fordelen med valgkampløfter som forsvinner etter ti sekunder.
Dagens Næringsliv

Regjeringen driver enten med reklamefilmer på Statens regning, utspill for å motarbeide Stortingets vedtak eller andre sprell.
Jonas Gahr Støre

Størst ikke best

Der er det ikke slik at størst er lik best. Landets beste skolekommune, målt i avgangskarakterer, nasjonale prøver og en rekke andre faktorer, er Førde i Sogn og Fjordane. Ifølge Kommunebarometeret ligger seks av de ti beste skolekommunene i dette lille fylket
-Sanner vil vri pengestrømmene fra små til store kommuner når han tegner sitt nye norgeskart. For små kommuner kan reformen ligne et ultimatum, mener Anne Marte Blindheim i Dagbladet. - Når kommunene også skal pålegges flere spesialiserte oppgaver, som tannhelse og psykisk helse, blir det hardere å være liten. Om småkommunene ikke er dårlige nå, kan de bli det om de ikke gjør som regjeringen vil. Der er det ikke slik at størst er lik best.

Utvidet koalisjon i Trondheim?
Ap leder en sterk koalisjon i Trondheim. Mens Venstre sa nei til å være med etter sist valg, vil Venstres førstekandidat, Jon Gunnes, nå slett ikke avvise at partiet  velger å gå inn i en flertallskonstellasjon etter valget. - Vi er ikke så opptatte av disse alliansene. Det viktige er at vi deltar der vi får mest mulig gjennomslag for Venstres politikk, Vi har vært lenge i opposisjon nå. Det er klart at det er fristende å prøve ut politikken vår også, sier  Gunnes til Adresseavisen,
- Ap har jo ønsket å bruke Trondheim som et fyrtårn og lyktes med det i forkant av det rødgrønne samarbeidet nasjonalt. Derfor var det også viktig å få med KrF sist. Om de vil lykkes med dette overfor Venstre, er jeg mye mer i tvil om. Der er stemningen for Ap-samarbeid lav, nasjonalt. Et annet poeng for Rita er jo å isolere Høyre og Fremskrittspartiet. At Ap breier seg så mye ut, isolerer fullstendig Trondheim Høyre – som jo er moderate, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.


Ja til flyktninger

 
-Hvorfor tar ikke Erna Solberg Carl I. Hagen i lære når han og Frp kommer med nye halvsannheter? Hvorfor sier hun ikke at det er umulig for Norge å sende alle ut. At det ikke går å la naboland som Tyskland og Sverige ta støyten. Eller at Norge ikke kan se på at land i Afrika og Midtøsten knekker sammen på grunn av vår tids største humanitære krise, uten at Norge tar sin del.Det er ufattelig. Også internt i Høyre er det folk som mener Solberg må sette Frp på plass offentlig. Om hun skal beholde troverdigheten., skriver Berit Aalborg i Vårt Land

Lokalpolitikere bør merke seg at velgerne stiller seg bak stortingsflertallets vedtak om å ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger. Og at spørsmålet spiller inn i partivalget. Velgere på Sør- og Vestlandet er mest positive. Det er interessant å merke seg at blant de 63 prosentene i Stavanger Aftenblads måling som sier ja til å ta imot syriske flyktninger, sier 59 pst  at spørsmålet har svært stor betydning for hvilket parti de velger å stemme på i lokalvalget i september.

Toppløst hjalp ikke

I går ble det avgjort at JCDecaux vant kontrakten om å dekke busser og bybanen i Bergen med reklame. - Avtalen binder oss til tvangsreklame i kollektivtrafikken frem til 2022, uten at innbyggerne får mulighet til å påvirke dette gjennom å bruke stemmeseddelen, sier Nils-Olav Nøss, Ap, til Bergensavisen.
Det hjalp altså ikke at Hilde Boberg Andresen i Bergen SV gikk nye veier i politisk påvirkning. Hun slåss toppløs mot reklamepåvirkning. -- Jeg regner selv å ha en ganske normal kropp som det verken er nødvendig å slanke, kutte eller sprøyte i. Og det er rett i kjernen av vårt poeng om ikke å utsette alle de andre for enda mer reklamepress. Og da var dette den mest  tydelige måten å gjøre det på, sier gladfeministen  til  Dagbladet. Hun benekter på det mest bestemte at hun er blitt inspirert av justisminister Anders Anundsen til å fremme et budskap på sin måte - heller ikke av feministgruppa Femens toppløsmarkeringer over hele Europa.

Målinger
To riksdekkende kommunevalgmålinger i dag, Gjennomsnittet for de fem siste målingene (forholdet til 2011 i parentes) R 2,0 (+0,5) SV 3,9 (-0,2) MDG 5,2 (+4,3) Ap 33,0 (+1,3) Sp 6,2 (-0,5) V 5,8 (-0,5), KrF 5,3 (-0,3) H 24,3 (-3,7) Frp 10,7(-0,7)
Bergen:  Ap +7, H -8,  Frp -1,  SV +2, Sp +1, V -1, MDG +3, R -1, KrF -1,  Andre -1
Eigersund: Ap +2, H -2, Frp +2,  Sp +1, KrF -2, V -1
Nittedal: Frp +1, Sp -1, V -1, MDG +1
Fjell: H -3, Frp -3, SV -1|, Spn-1, MDG +1, Andre -3

Hitra: Frp -1, KrF -1, MDG +1, Andre +1
Ullensvang: Ap +1, H -1, Sv +1, Sp +1, V -2
Frosta; Ap +2, H -2


Endring i Bergen?

Store endringer i Bergensmåling: Ap ender på hele 37,4 og er dermed større enn Høyre og Frp tilsammen. Aftenposten regner: Bergen har hatt borgerlig byråd i 12 år. Skulle denne målingen bli gjeldende, vil Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup ha gode kort på hånden. I bystyret trenger man 34 mandater for flertall. Ap har flere alternativer; *Ap, Sp, SV og MDG får 37. Ap, KrF og SV får 34. Ap, Sp, Venstre og KrF får 35
Borgermerster
16 år har Orkdal, ev av Sør-Trøndelags  største kommuner,  vært styrt av ei bygdeliste. Gunnar Lysholm brøt i sin tid ut av Fremskrittspartiet og etablerte Orkdalslista. I fire perioder har han regjert, men under skiftende flertall. Som politisk kameleon kan Lysholm samarbeide med alle. Han vinner på å være engasjert, jovial og folkelig, og blir av mange sammenlignet med Marvin Wiseth. En ekte borgermester som skyr de verste konfliktsakene. I år stiller hele elleve lister til valg, forteller Adresseavisen.

 Landet valgrundt
I Berlevåg er det bare to lister ved kommunevalget, – Høyre og Ap kunne gjerne stilt en felles liste. Høyre har hatt flertall siste periode, men de fører ikke Høyre-politikk. Og det er ofte tilfeldigheter som avgjør hvilket parti som når fram når vedtak skal gjøres, sier Oddbjørn Skancke til NRK.
Førstekandidat John Hermann bryter med Frps lokallag i Verdal - to og en halv uke før valget. -Jeg har ikke styret i lokallaget med meg, og kan derfor ikke fortsette, sier han. Lokallagsleder Arne Leonhardsen har sendt ut en pressemelding, hvor han beklager at «en av våre representanter i et intervju med Trønder-Avisa har uttalt seg om ordfører Bjørn Iversen sin personlighet i fornærmende vendinger»
Norske kommuners iver etter å bygge nye kultur- og idrettsbygg har ført til magrere kår for det øvrige kulturtilbudet. Siden 2008 har kommunenes driftsutgifter økt med 130 prosent, mens barn og unge får stadig mindre.
-Da Ap og Raymond Johansen i Oslo la fram plan for ny eldreomsorg, uttalte Johansen at han ikke har «allergi mot private».Ap vil ha 500 flere årsverk inn i hjemmetjenesten, og overfor Dagsavisen understreker Johansen at han vil bruke like stor andel private aktører som dagens byråd. Mener Johansen da de ideelle eller kommersielle aktørene? undres Bjørnar Moxnes, Rødt

I fire år har Arbeiderpartiets Kristin Røymo og Brage Larsen Sollund i Tromsø hamret løs på byrådet for manglende åpenhet. Nå lukker de selv døra, skrur av lyset, og hopper til sengs med fienden i en lukket prosess som mangler sidestykke, skriver debattredaktør Øystein Barth-Heyerdahl i Nordlys. -For med et pennestrøk, uten noen som helst offentlig debatt, ble 290 mål av Tromsømarka plutselig gjort om til boligformål. Det var ingen som mobiliserte mot, fordi det var ingen som så den komme
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stein Erik

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Blogglisten